România se află în coada topurilor în mai toate studiile sau topurile, începând cu poluarea, să zicem, și terminând cu numărul de infracțiuni. Un ultim top făcut în ceea ce privește competivitatea plasează țara noastră pe un loc deloc onorabil. Regiunile din România care sunt la coada clasamentului în Uniunea Europeană. Suntem pe 233 și 234.
Două regiuni din România sunt cel mai puțin competitive din întreaga Uniune Europeană. Sud-Estul României se regăsește pe locul 234 din cele 234 de regiuni ale Uniunii Europene, potrivit indicelui competitivității regionale (ICR).
ICR este o versiune complet refăcută a unui instrument deja cunoscut care măsoară diferite dimensiuni ale competitivității între regiunile UE, publicat de Comisia Europeană.
De asemenea, pe locul 233 din cele 234 regiuni ale UE, se regăsește regiunea de Nord-Est a României, cu un scor de 46,6 puncte față de o medie de 100 la nivelul UE. Un scor mai slab are doar regiunea de Sud-Est a României, respectiv 44,9 puncte, potrivit Agerpres.
La polul opus, cele mai competitive regiuni sunt Utrecht și Zuid-Holland, ambele din Țările de Jos, și regiunea capitalei franceze Île-de-France, cu scoruri de 150,9 puncte, respectiv 144,1 puncte și 142,8 puncte.
„Competitivitatea teritorială reprezintă capacitatea unei regiuni de a oferi un mediu atrăgător și sustenabil în care întreprinderile și rezidenții să locuiască și să își desfășoare activitatea. Acest indice revizuit ne oferă o perspectivă mai aprofundată asupra diferitelor niveluri de competitivitate ale regiunilor UE și este un instrument prețios pentru o mai bună elaborare a politicilor.
El ne va permite să elaborăm politici mai bune, care pot oferi condiții de viață atractive și sustenabile pentru cetățenii din regiunile Europei”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
De asemenea, în zonele mai competitive, PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare. În acele regiuni, femeile beneficiază de condiții-cadru mai bune, obținând astfel rezultate mai bune.
În plus, există un număr mai mic de femei tinere care nu sunt încadrate profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (rate NEET).
Nu în ultimul rând, regiunile mai competitive sunt foarte atractive pentru proaspeții absolvenți, care își găseasc mult mai ușor un loc de muncă.
ICR se compune din 3 indici secundari: „De bază”, „Eficiență” și „Inovare” și din 11 piloni privind diferitele aspecte ale competitivității: „Instituții”, „Stabilitate macroeconomică„, „Infrastructuri”, „Sănătate”, „Educație de bază”, „Învățământ superior, formare și învățare pe tot parcursul vieții”, „Eficiența pieței muncii”, „Dimensiunea pieței”, „Maturitate tehnologică”, „Sofisticarea întreprinderilor” și „Inovare”.