Te-ai întrebat vreodată unde se mănâncă cel mai bine la noi în țară? Există o zonă în care se gătește la un alt nivel, iar preparatele au un gust de-a dreptul special. Cine ajunge să le guste, nu se va mai sătura de acest stil niciodată.
Cu toții putem fi de acord că bucătăria românească este plină de mâncăruri delicioase și că, indiferent de preferințele noastre, putem găsi ceva în meniul nostru de care nu ne vom putea sătura. Dar mulți oameni se întreabă unde este cea mai bună mâncare din țară, de fapt.
Avem o mulțime de preparate pentru care turiștii de pretutideni vin la noi în țară. Puțini sunt cei care nu apreciază stilul de gătit românesc, pentru că majoritatea laudă bucătarii din România, țara care și-a făcut un renume internațional în acest sens.
Specialistii de la TasteAtlas sunt de acord că bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate din Europa. În iunie 2022, preparatele noastre au reușit să ajungă pe locul patru în topul celor mai bune. Italia, Grecia și Spania au depășit România la acea vreme în ceea ce privește mâncarea.
Cu toate acestea, mâncarea românească poate varia mult de la o regiune la alta a țării. Celebrul bucătar Adrian Șipoteanu spune că Moldova și Delta Dunării sunt printre cele mai speciale regiuni, pe care nicio alta nu le poate întrece când vine vorba despre delicatese și talent în bucătărie.
„Bucătăria românească variază de la o regiune la alta. În regiunea Moldovei, chiar dacă pare subiectiv, pentru că aici locuiesc, pot spune că avem una dintre cele mai interesante bucătării. Mâncarea este gustoasă deoarece folosim foarte des cimbru, usturoi, ceapă sau alte ierburi aromatice care dau aromă preparatelor.
Totodată, în Delta Dunării putem găsi preparate spectaculoase și extrem de gustoase, pe bază de pește, acest lucru făcând din acel loc ceva foarte special”, a spus bucătarul Adrian Șipoteanu, conform adevarul.ro.
Atlasul Gustului este realizat anual de 50.000 de profesioniști în alimentație care examinează mâncăruri din întreaga lume în funcție de arome, preparate tradiționale, ingrediente locale și autenticitatea restaurantelor.
Turiștii care intră în contact cu industria gastronomică de la noi din țară sunt motivul pentru care această recunoaștere din Atlasul Gustului este semnificativă. Prin urmare, gastronomia românească devine din ce în ce mai apreciată și recunoscută la nivel mondial.
Atlasul Gustului, care clasează cele mai bune bucătării din lume, a așezat anul acesta bucătăria românească în prima treime. Deoarece transformă România într-o destinație culinară de prim rang, realizarea este crucială și specialiștii în domeniu se mândresc din plin.
Bucătăria românească a fost clasată pe locul 29 în cel mai recent Atlas al Gustului din 2024. Italia, Japonia și Grecia au ocupat primele trei locuri, dar se pare că și țara noastră se menține pe poziții și reușește să se afirme.
Printre felurile de mâncare care se găsesc în acest clasament se numără ciorba rădăuțeană, urmată de sarmale, bulz, salam de Sibiu, babic, cașcaval afumat, fasole bătută, papanași, ciorbă de fasole cu afumătură și telemea de Ibănești.