În perioada de tristă amintire, sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, regiunea din România care falimentează astăzi era una din cele mai importante zone industriale, dar astăzi mii de români părăsesc zona anual. A ajuns o adevărată fantomă a unui trecut despre care mulți nu mai vor să-și aducă aminte.
Pentru mulți români, și mai ales pentru cei care aveau să fie strămutați aici, Valea Jiului a fost și încă mai este un loc al durerii și al unei ideologii comuniste fără precedent, de industrializare expansivă.
Valea Jiului a devenit un centru de extracție a cărbunelui în timpul revoluției industriale, iar după venirea comuniștilor, populația și bogăția văii au continuat să crească până la începutul anilor ’90, după căderea regimului comunist Ceaușescu.
Pentru una din cele mai industrializate regiuni ale României, odată cu schimbarea regimului, în 1989, începea și declinul. Motivele au fost nenumărate, de la problemele de ordin economic, și până la cele de ordin politic, culminând cu mineriada din iunie 1990, și nu reformarea întregului sistem industrial de exploatare.
Tot aici au avut loc, de-a lungul timpului și adevărate drame, de la grevele din 1977, soldate cu acțiunile dure ale regimului împotriva minerilor greviști, și până la tragedia din Mina Petrila, soldate cu 13 morţi, din urmă cu 16 ani.
Odată cu deciziile de închidere a exploatațiilor miniere, când România a renunțat oficial la cărbunii de pe Valea Jiului, și cu slabe perspective de viitor, mii de români părăsesc zona anual.
Localitățile, care odată erau adevărate furnicare pline de mineri, azi au ajuns adevărate fantome ale trecutului, cu zeci, sute de blocuri, lăsate în paragină.
În toate cele 6 localități, ce alcătuiesc întregul complex minier din Valea Jiului, există aproximativ 10.000 de suflete, din care peste 2.000 iau decizia în fiecare an să plece, în încercarea de a-și reface viața.
„Unele familii de minieri aveau mulți copiii și locuiau cu toții în câte o cameră de cămin. Autoritățile le promiteau locuințe noi și au fost perioade până în anii ’90 în care au fost construite aproape peste măsură.
Însă după închiderea minelor, oamenii au ajuns să își dea apartamentele la prețuri de nimic și să plece în locurile natale din alte regiuni, îndepărtate, ale României”, spun localnicii, conform Adevărul.ro.
În Valea Jiuliu, pe vremea lui Ceaușescu, aici locuiau aproximativ 160.000 de români, mulți fiind strămutați din alte regiuni pentru a completa forța de muncă necesară extracției de cărbune din minele de aici.
Datele statistice ale anilor 80 arată că în Valea Jiului se năteau aproximativ 3.000 de copii, dar astăzi a devenit regiunea din România care falimentează.
Astăzi în aproape toate localitățile din Valea Jiului asistăm la un declin economic și demografic fără precedent, așa că, dacă ajungi în Uricani, de exemplu, vei descoperi blocuri întregi care stau ca niște fantome, deși aici locuiau în anii de glorie aproape 12.000 de suflete.
„Blocul era plin în anii ´70. Înainte de a pleca, unii locatari şi-au vândut apartamentele pe nimic.
Cu o ladă de bere îți puteai lua locuință aici. Alţii le-au devastat, luând cu ei chiar şi ferestrele”, povestesc cei care au mai rămas aici.
În 2024, în acest oraș mai locuiesc mai puțin de jumătate, cealaltă parte a locuitorilor luând drumul pribegiei în alte mari orașe, sau chiar peste hotare.