Regina Elisabeta împlinește 94 de ani. 10 lucruri mai puțin știute despre ea

Regina Elisabeta împlinește 94 de ani. 10 lucruri mai puțin știute despre ea
Regina Elisabeta împlinește 94 de ani. 10 lucruri mai puțin știute despre ea

Regina Elisabeta a II-a a Angliei împlinește astăzi 94 de ani! Aniversarea nu va avea fastul de altădată, din cauza crizei sanitare prin care trece Marea Britanie în această perioadă. Regina Angliei se află pe tronul Regatului Unit de 68 de ani. Iată 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Regina Angliei!

Regina Elisabeta împlinește 94 de ani. 10 lucruri mai puțin știute despre ea

1. Regina Elisabeta a II-a, care își aniversează ziua de naștere, nu a mers la școală
Conform tradiției, moștenitorii la tron nu mergeau la școala primară ca toți copiii. În schimb, Elisabeta a fost educată acasă de către profesori de renume precum Henry Marten (de la colegiul Eton) și arhiepiscopul de Canterbury. Însă marea parte a educației a primit-o de la bona ei Marion Crawford.

1. A făcut voluntariat în spatele liniilor frontului
În ciuda riscurilor, Elisabeta a intrat în cadrul trupelor Auxiliare Teritoriale și a fost instruită să devină mecanic auto și șofer de camion. Asta se întâmpla în 1945, când avea deja 18 ani. Ea e singura femeie din casa regală britanică înrolată în armată. Ea este singurul monarh care a luptat oficial în al Doilea Război Mondial.

3. A sărbătorit cu supușii încheierea războiului
Când prim-ministrul Winston Churchill a anunțat că războiul din Europa s-a încheiat, la 8 mai 1945, străzile au fost inundate de o mulțime entuziastă. Puțini știu că printre londonezii bucuroși s-au aflat prințesa Elisabeta și sora ei Margareta, care s-au strecurat pe furiș din Palatul Buckingham.

4. S-a măritat cu vărul ei
Prințul Phillip, ducele de Edinburgh și Regina Elisabeta sunt veri de gradul trei, stră-stră-bunicii lor fiind Regina Victoria și Regele Albert. Au copilărit împreună și s-au întâlnit prima oară când Elisabeta avea 8 ani, iar actualul ei soț 14. Phillip este fiul prințului Andrew al Greciei și Danemarcei și al prințesei Alice de Battenberg. S-au cunoscut la nunta Prințesei Marina a Greciei cu Prințul George, duce de Kent (unchiul Elisabetei).

5. Nu i-a cerut voie regelui pentru a se mărita
Când Elisabeta avea 13 ani și Phillip, 18, regele George VI a făcut o vizită la Colegiul Regal Naval din Dartmouth, unde Phillip era cadet și se pregătea să plece pe mare. În 1946, Phillip îi cere mâna Elisabetei și ea spune ”da” fără să îl consulte pe rege, așa cum era tradiția. Însă regele George VI a fost foarte încântat și a insistat ca anunțul să fie făcut la 9 iulie 1947, după ce Elisabeta împlinea 21 de ani.

Regina Elisabeta împlinește 94 de ani. 10 lucruri mai puțin știute despre ea
Regina Elisabeta împlinește 94 de ani. 10 lucruri mai puțin știute despre ea

Și-a cumpărat rochia de mireasă cu cupoane de cumpărături

6. Regina are două zile de naștere
Ca majoritatea monarhilor, Elisabeta a II-a are două aniversări. Ea s-a născut la 21 aprilie 1926, dar luna aprilie a fost considerată prea rece și atunci a fost adoptată o a doua zi de naștere, în timpul verii. Astfel, ziua oficială a Reginei pică în ultima sâmbătă din mai sau din iunie și coincide cu parada militară a trupelor regale britanice.

7. Rochia de mireasă cumpărată din cupoane
După Război, întreaga planetă a trecut printr-o criză economică. Așa că Regina Elisabeta a II-a și-a cumpărat rochia de mireasă cu 200 de cupoane de cumpărături primite de la Guvern și cupoane pentru mâncare. Însă asta a fost doar materialul din mătase, pentru că rochia a avut 10.000 de perle și a fost creată în 6 luni. În zilele noastre, ar costa 40.000 de dolari să fie realizată de la 0 din nou. Însă acestea au fost donații și daruri venite din teritoriile deținute de Imperiul britanic.

8. Regina nu are pașaport
Regina Elisabeta a II-a este șeful de stat care deține recordul la capitolul călătorii oficiale în afara țării, după ce a vizitat 115 țări și a luat parte la peste 270 de întâlniri oficiale la cel mai înalt nivel. Și pentru că toți britanicii au un pașaport cu însemnele Reginei, Regina însăși nu are nevoie de pașaport pentru a călători.

9. A supraviețuit unui atentat
În 1981, în timpul paradei militare dedicate zilei ei oficiale de naștere, în timp ce Regina conducea coloana de călăreți în fața Palatului Buckingham s-au auzit împușcăturile. Marcus Sarjeant, un tânăr de 17 ani, obsedat de asasinate precum cele ale lui John Lennon și JFK. El a tras mai multe gloanțe oarbe în direcția Reginei. A fost trimis la închisoare pentru cinci ani, conform Actului de Trădare din 1848, dar a fost eliberat în octombrie 1984.

10. A creat propria ei rasă de câini

Rasa preferată a Reginei Elisabeta este Corgi și a avut peste 30 de-a lungul vieții. În prezent are doi Dorgis, rasă creată de ea, din împerecherea dintre Vulcan și Candy, care sunt unui Corgi și celălalt șorecar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI