Puțini știu, însă regina Angliei a trecut printr-un eveniment care era să se termine foarte prost. Regina Elisabeta era aproape să fie omorâtă în SUA în anii ‘80. FBI-ul a scăpat-o de amenințarea de la acel moment, care venea din partea IRA.
Dosarul a fost făcut public după moartea reginei, de către Biroul Federal de Investigaţii (FBI).
Astfel, documentele arată cum FBI, care a asigurat securitatea suveranei în timpul vizitelor sale, era îngrijorat de ameninţările Armatei Republicane Irlandeze (IRA), organizaţie paramilitară din Irlanda de Nord care voia ieşirea de sub suveranitatea britanică.
Conform dosarului, un om al legii care frecventa un pub irlandez din San Francisco i-a avertizat pe agenţii federali în legătură cu intenţiile unui individ pe care îl întâlnise în local.
Ameninţarea a fost făcută la 4 februarie 1983, cu circa o lună înainte de vizita reginei Elizabeta a II-a şi a soţului ei, prinţul Philip, în California, SUA.
Bărbatul i-ar fi spus la telefon poliţistului că vrea să o răzbune pe fiica sa, care „a fost ucisă în Irlanda de Nord de un glonţ de cauciuc”.
„Avea de gând să încerce să-i facă rău Reginei Elizabeth şi ar fi făcut acest lucru fie aruncând un obiect de pe podul Golden Gate asupra iahtului regal Britannia când acesta ar fi trecut pe sub el, fie ar fi încercat să o ucidă pe Regina Elizabeth când aceasta ar fi vizitat Parcul Naţional Yosemite”, se arată în documentul FBI.
Ca răspuns la această ameninţare, Secret Service planificase să „închidă pasarelele de pe podul Golden Gate în momentul în care iahtul se va apropia”. Nu se știe ce măsuri au fost luate la Yosemite, însă vizita a avut loc. De asemenea, FBI nu a transmis detalii despre eventuale arestări.
Dosarul FBI de 102 pagini fost încărcat luni pe Vault, site-ul de informaţii al FBI, în urma unei cereri depuse de mai multe ziare americane în baza Freedom of Information Act.
De asemenea, multe dintre vizitele de stat ale reginei Angliei în SUA, inclusiv cea din 1983 pe Coasta de Vest, s-au desfășurat în timpul tensiunilor crescute pe fondul tulburărilor din Irlanda de Nord.
Nu în ultimul rând, un dosar datat 1989 arată că, deşi FBI nu avea cunoştinţă de ameninţări specifice împotriva reginei, „posibilitatea unor ameninţări împotriva monarhiei britanice este mereu prezentă din partea Armatei Republicane Irlandeze”.