26 mai 2023 | 16:34

Regina Elisabeta, aproape să fie omorâtă în SUA în anii ‘80. FBI a scăpat-o de amenințare

News
Regina Elisabeta, aproape să fie omorâtă în SUA în anii ‘80. FBI a scăpat-o de amenințare
Regina Angliei, aproape sa fie asasinata in SUA

Puțini știu, însă regina Angliei a trecut printr-un eveniment care era să se termine foarte prost. Regina Elisabeta era aproape să fie omorâtă în SUA în anii ‘80. FBI-ul a scăpat-o de amenințarea de la acel moment, care venea din partea IRA.

Regina Elisabeta, aproape să fie asasinată în America în anii ‘80. FBI a dejucat planurile atacatorilor

Dosarul a fost făcut public după moartea reginei, de către Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

Astfel, documentele arată cum FBI, care a asigurat securitatea suveranei în timpul vizitelor sale, era îngrijorat de ameninţările Armatei Republicane Irlandeze (IRA), organizaţie paramilitară din Irlanda de Nord care voia ieşirea de sub suveranitatea britanică.

Atentatorul s-a confesat unui polițist într-un bar

Conform dosarului, un om al legii care frecventa un pub irlandez din San Francisco i-a avertizat pe agenţii federali în legătură cu intenţiile unui individ pe care îl întâlnise în local.

Ameninţarea a fost făcută la 4 februarie 1983, cu circa o lună înainte de vizita reginei Elizabeta a II-a şi a soţului ei, prinţul Philip, în California, SUA.

Bărbatul i-ar fi spus la telefon poliţistului că vrea să o răzbune pe fiica sa, care „a fost ucisă în Irlanda de Nord de un glonţ de cauciuc”.

Cum plănuise bărbatul atentatul la Regină

„Avea de gând să încerce să-i facă rău Reginei Elizabeth şi ar fi făcut acest lucru fie aruncând un obiect de pe podul Golden Gate asupra iahtului regal Britannia când acesta ar fi trecut pe sub el, fie ar fi încercat să o ucidă pe Regina Elizabeth când aceasta ar fi vizitat Parcul Naţional Yosemite”, se arată în documentul FBI.

Ca răspuns la această ameninţare, Secret Service planificase să „închidă pasarelele de pe podul Golden Gate în momentul în care iahtul se va apropia”. Nu se știe ce măsuri au fost luate la Yosemite, însă vizita a avut loc. De asemenea, FBI nu a transmis detalii despre eventuale arestări.

Dosarul are 102 pagini

Dosarul FBI de 102 pagini fost încărcat luni pe Vault, site-ul de informaţii al FBI, în urma unei cereri depuse de mai multe ziare americane în baza Freedom of Information Act.

De asemenea, multe dintre vizitele de stat ale reginei Angliei în SUA, inclusiv cea din 1983 pe Coasta de Vest, s-au desfășurat în timpul tensiunilor crescute pe fondul tulburărilor din Irlanda de Nord.

Nu în ultimul rând, un dosar datat 1989 arată că, deşi FBI nu avea cunoştinţă de ameninţări specifice împotriva reginei, „posibilitatea unor ameninţări împotriva monarhiei britanice este mereu prezentă din partea Armatei Republicane Irlandeze”.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Aceste zodii trec prin momente de vis. Totul le merge din plin
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
Capital.ro
Patru zodii vor avea noroc la bani înainte de Paște | Se îmbogățesc rapid, iar oportunitățile apar de nicăieri
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
POȘTA face ANUNȚUL! PENSIILE vor fi PLĂTITE. DATA exactă
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro