Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat. La ce întrebări vor răspunde bucureștenii

de: Ștefan R. Apostol
21 10. 2024

Actualul edil al Capitalei, Nicușor Dan este pus pe mari schimbări la nivelul instituției pe care o conduce, și nu numai. În ședința de astăzi a CGMB referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat.astfel, s-a aflat și la ce întrebări vor răspunde bucureștenii pe data de 24 noiembrie, când va avea loc referendumul lui Nicușor Dan.

CGMB a luat mai multe decizii, în ședința de astăzi

Așa cum anunța cu ceva vreme în urmă, Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, este pus pe mari schimbări în ceea ce privește modul de gestionare a veniturilor din taxele și impozitele locale, precum și forma de management a celor 6 sectoare.

Astăzi, în ședința Consiliului General al Capitalei, au fost nu mai puțin de 27 de puncte pe ordinea de zi, printre acestea cele mai importante fiind cele legate de propunerea lui Nicușor Dan pentru un posibil referendum. Conform edilului, referendumul va avea loc pe data de 24 noiembrie, la data primului tur al Alegerilor Prezidențiale, și îi are în vedere doar pe locuitorii Bucureștiului.

Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat de toți consilierii

Punctele de pe ordinea de zi, din ședința de azi, au fost Proiectul de hotărâre pentru aprobarea organizării referendumului, împărțit pe trei elemente distincte:

  1. Consultarea cetățenilor din București, privind Autorizațiile de Construire în municipiul București
  2. Consultarea cetățenilor din București, privind Distribuirea taxelor și impozitelor locale
  3. Consultarea cetățenilor din București, privind rectificarea bugetului Municipiului București pe anul 2024

Dacă al treilea punct nu a avut legătură directă cu propunerea de referendum, dar impactează inclusiv primăriile de sector, primele două au fost în legătură directă cu referendumul lui Nicușor Dan.

La ce întrebări vor răspunde bucureștenii

Cele două puncte propuse de primarul general Nicușor Dan au fost adoptate astăzi, iar în documentele semnate de consilieri sunt precizate și la ce întrebări vor răspunde bucureștenii, după cum urmează:

  • ,,Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector, a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni, să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”
  • ,,Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

Referendumul lui Nicușor Dan va avea loc pe 24 noiembrie 2024

Așa cum preciza în urmă cu câteva zile, data stabilită pentru a răspunde la cele 2 întrebări menționate, este de 24 noiembrie a.c., exact în ziua în care bucureștenii vor participa la primul scrutin al Alegerilor Prezidențiale.

„Doresc ca toate autorizațiile de construire din București să fie emise de primarul general și toate documentațiile de urbanism din București să fie votate de Consiliul General.

Pentru că este nevoie de o coerență, pentru că principala problemă a bucureștenilor, traficul, este strâns legată de modul în care se construiește, în București. Și pentru că există un grad mare de ilegalitate, în emiterea autorizațiilor și a documentațiile de urbamism”,  declara Nicușor Dan.

Pe buletinele de vot pentru referendumul lui Nicușor Dan, în dreptul celor două întrebări, alegătorii vor avea de răspuns cu „Da” sau „Nu”, în funcție de opțiunea fiecăruia în parte.