Este prima țară din lume care organizează referendum pentru certificatul covid-19. Autoritățile vor să știe dacă oamenii sunt de acord să se implementeze certificatul covid obligatoriu pentru a putea intra în spații precum mall-uri, magazine de haine și cele non-alimentare. Cetățenii sunt chemați la urne duminică, pentru a își spune părerea în cadrul unui referendum în legătură cu modificări pe legea covid-19.
Oamenii vor fi întrebați ce părere au despre temeiul juridic al certificatului verde. Autoritățile acestei țări au mai făcut și în trecut referendum pe chestiuni de sănătate.
Elveția este prima țară din lume care vrea să facă un astfel de referendum, în care să întrebe cetățenii ce părerea au despre legea covid și certificatul verde.
Elvețienii au mai fost și în trecut chemați la urne pentru a vota măsuri de sănătate în vederea combaterii pandemiei. Legea privind coronavirusul a fost supusă votului popular pe 13 iunie și a fost acceptat cu peste 60% din voturi.
Duminica acesta, oamenii vor veni din nou la vot să se pronunțe asupra legii, după modificările adoptate de Parlament în martie, împotriva cărora a fost organizat referendum.
Principala modificare se referă la temeiul juridic al certificatului verde covid, care atestă vaccinarea, testul negativ sau dovada trecerii prin boală. Certificatul verde este contestat în stradă, însă sondajele spun că noua versiune a legii ar putea să aibă șanse să fie aprobată la urne.
Momentan, 38% din cetățeni se împotrivesc legii, în timp ce doar 1% sunt încă nehotărâți cu privire la vot.
În România, Alexandru Rafila a declarat că se vor facce câteva modificări privind datele din certificatul verde.
Mai exact, românii vor avea posibilitatea de a face un test negativ al cărui rezultat să apară pe certificat, nu doar datele privind trecerea prin boală.
„Cerificatul verde este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus la momentul oportun. Trebuie introdus la două-trei săptămâni de creștere și scos la descreștere.
Nu trebuie să-l prezentăm ca pe un instrument opresiv. La nivelul CE există o preocupare pentru standardizarea unui test pentru testarea reală a imunității.
Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea.”, a spus Alexandru Rafila astăzi la audierile din Parlament.