Referendumul asupra legii anti-LGBT din Ungaria. Ce întrebări le sunt puse părinților, de fapt

de: Năstase Mirabela
23 07. 2021

Ministrul maghiar al Justiției, Varga Judit, a confirmat, într-o intervenție la un post de televiziune din Ungaria, setul de întrebări care ar urma să fie adresat la acest referendum. Varga Judit a spus însă că ele pot suferi modificări.

Referendumul asupra legii anti-LGBT din Ungaria

Amintim că Ungaria o să organizeze un referendum în ce privește legislația care limitează predarea în școli a unor informații referitoare la homosexualitate și problemele transgender la sfârșitul acestui an ori la începutul anului viitor, a spus ieri șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban.

Ministrul maghiar a spus la hir TV că referendumul o să aibă loc în finalul acestui an sau începutul anului viitor, iar întrebările sunt umătoarele:

  • Sunteţi de acord cu organizarea pentru minori în şcolile publice a educaţiei sexuale fără acordul părinţilor?
  • Sunteţi de acord cu promovarea în rândul minorilor a tratamentelor privind schimbarea de gen?
  • Sunteţi de acord să fie disponibile minorilor tratamentele de schimbare de gen?
  • Sunteţi de acord că minorilor să li se arate, fără nici o restricţie, conţinut media cu caracter sexual care le poate influenţa dezvoltarea?
  • Sunteţi de acord că minorilor să li se prezinte conţinut media ce priveşte schimbarea de gen?

De menționat este că săptămâna trecută, Comisia Europeană a iniţiat acţiuni în justiţie cu privire la modificările aduse legilor privind educaţia şi protecţia copilului în Ungaria.

Măsurile au fost contestate de comunitatea LGBT

Întrebată de referendum, Comisia Europeană a spus că nu interferează în metodele alese de statele membre de elaborare a politicilor, cu toate că a considerat măsura ca fiind una discriminatorie.

Aceste măsuri, care, de altfel, au fost contestate de comunitatea LGBT, interzic utilizarea materialelor care ”promovează homosexualitatea şi schimbarea de gen” în şcoli și în media, aparent ca o măsură de prevenire a abuzului asupra copiilor.

Cu toate acestea, legea nu are la bază nicio cercetare care să dovedească că cei mici sunt mai puțin abuzați dacă le sunt restricționate informațiile cu privire la homosexualitate, dar și diferența dovedită academic între gen și sex.

”Proiectul Fidesz poate limita drastic libertatea de exprimare şi drepturile copiilor, pune în pericol sănătatea mintală a tinerilor (din comunitatea) LGBTQI şi îi împiedică să aibă acces la informaţii şi susţinere”, a avertizat însă într-un comunicat societatea pentru drepturile omului Háttér (Fundal), care a evocat o asemănare a proiectului cu legea împotriva propagandei gay din Rusia.

Amintim că legea din 2013 din Rusia interzice „propaganda în favoarea relaţiilor sexuale netradiţionale” în rândul tinerilor.