Viktor Orban, decizie radicală după ce Bruxelles i-a criticat legea anti-LGBTQ. Ce va face acum

Viktor Orban, decizie radicală după ce Bruxelles i-a criticat legea anti-LGBTQ. Ce va face acum
Viktor Orban, decizie radicală după ce Bruxelles i-a criticat legea anti-LGBTQ

Viktor Orban anunță ce măsură vrea să ia, în contextul legii anti-LGBTQ, care a fost aspru criticată de Bruxelles.

Viktor Orban, decizie radicală după ce Bruxelles i-a criticat legea anti-LGBTQ

Premierul Ungariei răspunde presiunilor Uniunii Europene, care a cerut modificarea unor amendamente aduce legislației privind educația.

Acum, Viktor Orban anunță că va conova un referendum privind protecția copiilor, după legea care interzice

„În ultimele săptămâni, Bruxellesul a atacat Ungaria în legătură cu legea sa privind protecţia copiilor. Legile Ungariei nu permit propaganda sexuală în grădiniţe, şcoli, la televizor şi în reclame”, spune premierul ungar într-un mesaj video postat pe Facebook.

Luna trecută, Ungaria a adoptat o lege prin care se interzice promovarea sau reprezentarea în rândul minorilor a homosexualității sau a schimbării de gen.

Oficialul European Ursula von der Leyen a calificat legea drept o rușine și un atac la adresa democrației. De altfel, Comisia Europeană a anunțat că a declanșat o procedură de infringement împotriva Ungariei privind legea anti-LGBTQ.

Ungaria, în război cu UE din cauza legii. Orban vrea referendum

Guvernul Orban vrea să inițieze un referendum prin care să întrebe populație dacă susține organizarea de ore de orientare sexuală în învățământul public fără acordul părinților, dar și promovarea schimbărilor de sex pentru copii minori și prezentarea conținutului media sexual către minori.

„Această lege pune homosexualitatea pe picior de egalitate cu pornografia. Această lege folosește protecția copiilor, căreia îi suntem dedicați cu toții, ca o scuză pentru a discrimina oamenii din cauza orientării lor sexuale. Această lege este rușinoasă.

Contrazice profund valorile fundamentale ale Uniunii Europene, protecția minorităților, demnitatea umană, egalitatea și respectarea drepturilor omului.

Dacă Ungaria nu pune lucrurile la punct, Comisia va folosi puterile cu care este învestită în calitate de garant al tratatelor”, a spus von der Leyen în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

Guvernul Orban se apără spunând că noua lege nu vizează persoanele homosexuale, ci urmărește protecția copiilor.

„Eforturile Bruxelles-ului de a permite activiștilor LGBTQ să intre în școli și creșe sunt în zadar. Nu suntem dispuși să facem asta”, a spus premierul Ungariei.