Referendum pentru Justiție. Klaus Iohannis, „aproape hotărât” să îl convoace. Când ar putea avea loc

Referendum pentru Justiție. Klaus Iohannis, „aproape hotărât” să îl convoace. Când ar putea avea loc

Președintele Klaus Iohannis declară că este „aproape hotărât” să convoace referendum privind probleme din Justiție în data de 26 mai, când sunt organizate și alegerile pentru Parlamentul European.

Șeful statului a făcut declarația în timpul unei dezbateri organizate în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului „One World România”.

Sub motto-ul „Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă”, Klaus Iohannis a răspuns mai multor întrebări.

Între altele, președintele a fost întrebat ce garanţii pot fi avute în vedere că referendumul va fi convocat în perioada următoare, notează agenția de știri News.ro.

„Garanţia pot fi doar eu, că preşedintele convoacă referendumul.” Klaus Iohannis

Ideea unui referendum privind Justiția a fost lansată de Klaus Iohannis în plin scandal privind Ordonanța 13. De atunci, tema a fost întreținută de opoziție iar USR i-a cerut recent președintelui să convoace o asemenea consultare populară.

„Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, când avem alegeri europarlamentare, aproape, lăsaţi-mi o marjă care se datorează nevoii unei analize aprofundate.” Klaus Iohannis

Klaus Iohannis meditează la Referendum: „Cum ar fi dacă…”

Nu e clar, însă, ce întrebare ar putea fi adresată românilor și ce efect ar putea avea acest referendum convocat cu scrutinul europarlamentar din 26 mai.

Am început să analizez împreună cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost relativ puţini entuziaşti pentru ideea asta, eu şi încă doi-trei, dar am reuşit să conving mai mulţi că trebuie să judecăm foarte, foarte bine.” Klaus Iohannis

După ce a explicat că analizează alături de consilierii Administrației Prezidențiale ideea unei consultări populare, președintele a precizat că vrea să discute subiectul și cu societatea civilă. Nici în acest caz nu e clar care sunt reprezentanții societății civile pe care șeful statului vrea să îi consulte.

„I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune şi o întâlnire cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă.” Klaus Iohannis

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI