Cine ar fi președintele României dacă Iohannis n-ar mai candida. Pe cine ar pune românii la Cotroceni

Cine ar fi președintele României dacă Iohannis n-ar mai candida. Pe cine ar pune românii la Cotroceni
Foto: Gandul.info

Ce s-ar întâmpla dacă Klaus Iohannis s-ar retrage din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale? Sau, ce s-ar întâmpla dacă ar candida doar în fața partidelor USR și PLUS? Răspunsurile apar în cel mai recent Barometru Europa FM, publicat joi, 28 februarie 2019, și realizat de IMAS la comanda postului de radio.

Mai întâi, dacă în cursa electorală se înscriu Klaus Iohannis și candidați din partea fiecărui partid, învingător detașat ar fi actualul președinte al României, care are obține 41,4% intenții de vot. Ar obține, de fapt, mai mult decât dublul scorul următorului clasat, potențialul candidat ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cotat, potrivit respondenților, cu 18 procente. Pe locul trei s-ar clasa Victor Ponta, liderul Pro România, cu 15%, un partid ce reunește „fugarii” din Partidul Social Democrat. Dacian Cioloș, din partea formațiunii PLUS, ar ar ajunge la 11,7 % intenții de vot.

Însă, dacă președintele Klaus Iohannis ar intra în cursa electorală doar cu candidați potențiali din partea USR și PLUS, ar câștiga la o diferență zdrobitoare, cu 59%, scrutinul din această toamnă. La foarte mare distanță s-ar afla Dacian Cioloș, cu 24,9%, și Dan Barna, cu 9,8%.

Dacă actualul președinte s-ar retrage din cursa electorală (în care a spus încă de anul trecut că intenționează, totuși, să se înscrie), atunci favorit ar fi Călin Popescu Tăriceanu, cu 30,5% din voturi. I-ar urma, cu 26,5% din opțiuni, Victor Ponta, liderul Pro România.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de 18ani și peste, în perioada 1-21 februarie 2019. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Marja de eroare este de +/- 3%. Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI