Record pentru RCA în 2021. Prețurile au explodat: „A ajuns un produs de lux”
În urmă cu doi ani, City Insurance a fost prima companie cu venituri anuale de peste 2,3 miliarde de lei. Au mai fost alte patru companii cu venituri mari în 2020. Acestea au generat venituri de peste un miliard de lei românești în 2020. Companiile au fost Allianz-Țiriac, OmniAsig, Euroins și Groupama. Dar, odată cu falimentul City Insurance, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade, iar piața RCA a resimțit o creștere progresivă a prețurilor. În 2021 piața asigurărilor a înregistrat un nou record de aproximativ 6 miliarde de lei.
Piața RCA românească, record în 2021, după falimentul City Insurance
Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. Anul trecut, datele statistice arată că aproximativ 88% din volumul total a fost realizat de 10 companii, potrivit raportului ASF.
În primele luni ale anului trecut asigurătorii au cumulat prime brute subscrise de circa 9,8 miliarde de lei. Volumul a crescut cu aproximativ 15% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2020.
Dar totul avea să se schimbe din septembrie 2021, când ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance. La acel moment compania deținea o cotă de piață semnificativă pe piața de RCA.
După declanșarea falimentului au mai rămas puțini asiguratori RCA pe piață, ceea ce a determinat o creștere a prețurilor la polițele de asigurări. Companii precum Euroins, sau Groupama, s-au văzut în fața unei situații fără precedent, astfel că luau decizia de a majora valoarea polițelor RCA.
Efectul a fost unul neașteptat, piața înregistrând valori record, ca urmare a scumpirilor. Datele de final de an arată că în piață s-au acumulat aproximativ 6 miliarde de lei în primele brute subscrise, ca urmare e dispariției City Insurance, și ca urmare a creșterii polițelor RCA. Procentul este de aproape 50%, cel mai mre înregistrat în ultimii 11 ani de existență a pieții RCA din România.
„A ajuns un produs de lux”
Ca urmare a acestor situații, polițele RCA au resimțit scumpiri cu până la 250%, ceea ce a însemnat, de asemenea, cea mai mare creștere din ultimii ani. Polițele RCA au devenit, astfel, un produs de lux, greu de cumpărat, dar și mai greu de menținut.
De exemplu, o poliță RCA de la Euroins, pentru 12 luni, costă 1.156 de lei, cu 50% față de aceeași ofertă a anului trecut. O primă reacție a venit din partea statului, anunțând prin Ministerul de Finanțe, crearea unei companii de asigurări, controlate de stat. Proiectul, denumit „CEC Asigurări”, vrea să intre în piață, în încercarea de a stagna explozia de prețuri la polițele RCA.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară salută orice inițiativă care vizează creșterea concurenței pe piața asigurărilor. Acest sector de activitate are nevoie de jucători puternici. Să contribuie la dezvoltarea și la maturizarea pieței în beneficiul consumatorilor”, a transmis Serviciul de Comunicare al ASF.
Demersul este primul în ultimii 30 de ani, în care statul se implică direct în piața asigurărilor RCA. Prin noua companie, statul propune prețuri competitive, mai mici decât oferta existentă în acest moment.