România este țara tuturor posibilităților, în sens negativ, bineînțeles. Nu era de ajuns că trecem printr-o criză economică, politică și de pandemie. A mai fost nevoie de încă una care să destabilizeze și mai mult situația de facto. Iminentul faliment la prncipalului jucător de pe piața RCA, City Insurance, a generat o situație fără precedent. Prețurile pentru polițe RCA au explodat, iar asigurații s-au trezit în situații fără ieșire.
În aprilie, firma locală de investiții Vivendi International a ajuns la un acord cu I3CP Holdings pentru a-și vinde întreaga acțiune majoritară în City Insurance. Acordul s-a finalizat, sub rezerva aprobării de către autoritățile competente ale României, a declarat atunci City Insurance. Pe 25 august, I3CP a anunțat că a subscris toate noile acțiuni emise pentru a mări capitalul companiei cu 150 de milioane de euro.
City Insurance a aprobat în iulie emiterea a 738 milioane de acțiuni noi de 1 leu în valoare nominală fiecare pentru a se conforma obligației de restabilire a fondurilor proprii impuse de lege. Pe 8 septembrie, ASF a anunțat că I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, nu a reușit să acopere o majorare de capital a City Insurance în termenul legal stabilit.
Tot atunci ASF a revocat licența City Insurance și a început procedurile de faliment. Instituția declara că planul său de finanțare pe termen scurt și planul de recuperare sunt „evident inadecvate” și nu asigură restabilirea situației financiare a companiei.
Fondată în 1998, City Insurance oferea soluții generale de asigurare. Compania a operat 42 de birouri și sucursale în toată țara, angajând 400 de persoane. Cu active totale de 700 de milioane de euro și prime brute subscrise de peste 500 de milioane de euro, compania deservea peste 4 milioane de clienți, aproape jumătate din piața de polițel RCA.
City Insurance a condus piața românească de asigurări generale în termeni în 2020 cu o cotă de piață de 20,07%, au arătat datele ASF. Falimentul companiei a generat o adevărată explozie pe piață. Celălalt jucător important, Euroins, majora tarifele la polițe RCA. Ca urmare a acestor situații asigurații români s-au văzut în fața unor drumuri fără ieșire și cu mașinile nereparate.
Odată cu majorarea tarifelor la polițe RCA de către Euroins, mulți dintre români au constatat că, deși nu a avut accidente de cel puțin doi ani, s-au regăsit în listele cu asigurații cu risc ridicat. La ora la care scriem acest material, o poliță RCA de la Euroins, pentru 12 luni, costă 1.156 de lei, cu 50% față de aceeași ofertă a anului trecut. Într-un astfel de caz, dacă un asigurat vrea să-și verifice statutul de asigurat, trebuie să intre pe site-ul celor de la Biroul Asigurătorilor Auto. Pe site-ul acestora sunt înscriși la aeastă oră toți cei 9 jucători importanți din piața polițelor RCA.
Pe site-ul BAAR, la secțiunea „„Gestionarea asiguratilor RCA cu risc ridicat”, asiguratul poate afla în ce categorie de asigurat se află. În cazul în care este încadrat la categoria de risc ridicat, vor trebui să apară următoarele trei criterii:
Pentru tarifele de referință, calculul formulei de risc, găsiți toate informațiile pe site-l ASF, aici.