17 apr. 2024 | 14:54

Recalcularea pensiilor, o capcană pentru aceşti pensionari. Cine ar putea primi mult mai puţini bani, de fapt

Politică
Recalcularea pensiilor, o capcană pentru aceşti pensionari. Cine ar putea primi mult mai puţini bani, de fapt

Odată cu noua Lege a pensiilor, guvernanții anunțau că se vor elimina marile discrepanțe, dar conform specialiștilor, recalcularea pensiilor va fi o capcană pentru o parte din pensionari, explicând în același timp și cine ar putea primi mult mai puţini bani, de fapt.

Noua lege a pensiilor aduce și recalcularea pensiilor

Așa cum era anunțat, încă din faza de proiect, prin nou lege a pensiilor s-a dorit schimbarea integrală a sistemului public de pensii, mai ales în ceea ce privește modul de calcul atât al pensiilor existente în plată, cât și viitoarelor sume acordate celor care ies la pensie după adoptarea noului cadru legislativ.

Dar, deși guvernanții anunțau că vor crește pensiile românilor și în ianuarie 2025, odată cu intrducerea noilor norme metodologice și startul pentru recalcularea pensiilor, experții au tras semnale de alarmă, precizând că, de fapt, acest proces este o adevărată capcană.

Plecând de ideea că recalcularea pensiilor va avea parte integrantă primele, acordul gobal și, eventual, al 13-lea salariu, specialiștii vin și cu calculele reale asupra modului în care pensiile vor fi acordate.

Conform acestora, în mod real, recalcularea pensiilor este de fapt o diminuare a sumelor pe care un actual și un viitor pensionar le va primi din partea statului. De altfel, o explicație asupra ideii că unii pensionari vor pierde bani, răspunsul l-a dat și Marius Budăi.

Experții arată cine ar putea primi mult mai puţini bani

Pentru a demonstra acest lucru, s-a luat în calcul ideea că un actual salariat va încasa al 13-lea salariu, conform legii, egal cu salariul mediu brut.

Deși eram avertizați că se vor da pensii aproape duble, calculul este simplu, și anume se împarte suma aferentă celui de-al 13-lea salariu la valoarea reală a salariului minim brut din piață. iar rezultatul este 1, cifra rerpezentând luna la care salariatul primește bonusul salarial. Ulterior se calculează media, iar suma va fi împrțită la totalul lunilor lucrate, iar rezultatul va fi de 0,083, mai exact 6,75 de lei:

„Eu nu vă determin acum să nu veniți pentru că se adună și sunt banii dumneavoastră, dar mă întreb dacă merită când îi cere firma sute și mii de lei, asta e problema, că aici 6,75 e pe lună înmulțit cu 12 nici 90 de lei pe an. Înmulțit cu 10 ani…în 10 ani, da, îți scoți banii”, explică profesorul Anton Hadar la Realitatea Plus.

Acordul global se ia în calcul la recalcularea pensiilor

Un alt aspect introdus în noua lege a pensiilor este și cuantumul acordului global, care la acest moment este de 20% din totalul anului lucrat, care reprezintă de fapt, conform experților, procentul adăugat sub forma de puncte pe an la calculul pensiei.

Conform calcului, acordul global de 20% reprezintă cele 12 luni dintr-un an, iar  la un calcul ponderat se ajunge la concluzia că un cuantum de 100% înseamnă că la fiecare 5 luni ale anului, lucrate, se adaugă o creștere de 2,4 puncte procentuale pe an, astfel, împărțind cele 2,4 puncte la 12 luni, vom avea de fapt o valoare extrem demică, de doar 0,2 puncte lunare. Aceste puncte se vor înmulți cu 81 de ani, rezultatul fiind de doar 16,20 lei.

Mergând mai departe cu acest raționament, să zicem că există un salariat care primește de la angajator o primă sub nivelul salariului aferent, se vor adăuga 13,50 lei, la care adăugăm cei 16,50 rezultați din calculul anterior, iar totalul majorării va fi neverosimila sumă de 30 de lei, adăugați la o eventuală pensie, conform metodologiei de calcul din noua lege a pensiilor.

Concluzie

Deși, în principiu, se știe ce se va lua în calcul pentru mărirea pensiilor, concluzia care se trage de aici este că, deși prin legea adoptată se dorea acordarea de pensii echitabile tuturor pensionarilor, vechi și noi, în realitate recalcularea pensiilor și modul de calcul nu va face altceva decât să adauge și mai multe discrepanțe într-un sistem și-așa, ajuns la un iminent faliment, având în vedere că la acest moment la un angajat există cel puțin 4 pensionari cărora acesta le susține pensia.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
EVZ.ro
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro