Reacția unui judecător bulgar după ce a extrădat-o pe Elena Udrea. De ce s-a luat această decizie

Reacția unui judecător bulgar după ce a extrădat-o pe Elena Udrea. De ce s-a luat această decizie
Reacția unui judecător bulgar după ce a extrădat-o pe Elena Udrea

După ce Curtea de Apel a decis predarea Elenei Udrea autorităților române, judecătorul bulgar Svetla Bukova, raportor în dosarul de extrădare al acesteia, a făcut declarații. Amintim că azi, Curtea de Apel de la Sofia a decis ca fostul ministru al Turismului, aflată în arest în Bulgaria, să fie adusă în România, pentru a executa pedeapsa de șase ani de închisoare pe care a primit-o în Gala Bute.

Reacția unui judecător bulgar după ce a extrădat-o pe Elena Udrea

Judecătorul bulgar Svetla Bukova a declarat că ”nu ne-a fost ușor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influențeze decizia instanței, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz”.

Imediat după decizia de extrădare, Elena Udrea a declarat că va ieși cu un mesaj zilele viitoare „pentru cei care au făcut presiuni asupra judecătorilor. Sută la sută s-au făcut presiuni asupra judecătorilor”.

Instanța din Bulgaria urmează să notifice autoritățile române, care vor anunța când și cum o vor prelua. Astfel, Poliția Română, în colaborare cu autoritățile din Bulgaria ar urma să stabilească predarea Elenei Udrea, care va fi preluată sub escortă de către o echipă românească și dusă apoi la închisoare, în vederea ispășirii pedepsei.

Ultimul termen al procesului privind extrădarea din Bulgaria a Elenei Udrea, desfășurat azi

În comunicatul Curții de Apel din Sofia se precizează:

„Un complet de trei membri al Curții de Apel Sofia, prezidat de Plamen Datsov și membrii Dimitar Fikiin și Svetla Bukova, a autorizat extrădarea în România a cetățeanului român Elena Udrea. Solicitarea a fost făcută de statul român în legătură cu un mandat european de arestare emis în legătură cu pedeapsa efectivă de 6 ani închisoare pentru Udrea sub acuzația de corupție în patria sa.

Cetăţeanul român, fost ministru în guvernul lui Traian Băsescu din vecinul nostru de nord, a fost reţinut la punctul de trecere a frontierei Kulata pe 8 aprilie 2022. Autorităţile române au cerut ulterior extrădarea ei. Judecătoria Blagoevgrad i-a permis întoarcerea în România în aprilie. 19. 2022. (…).

Raportorul cazului, judecătorul Svetla Bukova, a declarat:

„Nu ne-a fost ușor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influențeze decizia instanței, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz”.

„În legătură cu decizia Curții de Apel – Sofia, urmează extrădarea cetățeanului român”, s-a indicat în comunicat.

Amintim că ultimul termen al procesului privind extrădarea din Bulgaria a fostului ministru al Turismului, care are de executat în România o condamnare de 6 ani de închisoare, s-a desfăşurat vineri la Curtea de Apel din Sofia.