Cu o lună în urmă, autoritățile bulgare reușeau să o rețină la granița cu Grecia pe Elena Udrea. BGP a reținut-o pe fostul ministru, condamnată la 6 ani de închisoare. Acțiunea a avut loc la punctul de control de frontieră Kulata. De atunci și până astăzi, fostul politician a reușit să amâne decizia de extrădare. Decizia venea ca urmare a emiterii unui mandat european, de către autoritățile române, mandat care nu a fost pus încă în practică. Tertipurle avocățești și demersurile făcute de apărarea fostului politician, au determinat magistrații bulgari să ceară mai multe informații. Au cerut înformații despre dosarul „Gala Bute”, dar și despre presupusele presiuni și pericole asupra vieții Elenei Udrea. Parte din motivele și tertipurile fostului ministru au fost explicate, pe înțelesul tuturor, de celebrul avocat Adrian Cuculis.
Pe 10 mai, la ultima înfățișare în fața magistraților bulgari, Elena Udrea reușea să-și amâne sentința în privința extrădării sale în România. Deși amânarea a fost anunțată pe 8 iunie, există toate șansele ca Elena Udrea să scape. Este relativă această afirmație, venită din partea avocaților apărării, dar are toate premizele să se întâmple.
Încă din primele zile de arest, la Blagoevgrad, avocații fostului ministru au atacat la Curtea Constituțională decizia de 6 ani de închisoare. În același timp, prin intermediari, Elena Udrea publica pe Facebook un text extrem de amplu și acuzator la adresa celor care au dat sentința de încarcerare.
„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ. Decizie prin care mi s-a respins contestaţia în anulare doar mie dintre toate dosarele similare. Mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul „Gala Bute”.
Din motive inexplicabile juridic, 4 din 5 judecători au decis în cazul meu să încalce decizia CCR, care stă la baza tuturor acestor contestaţii, şi să se contrazică cu ceea ce ei înşişi au spus în celelalte cazuri, care toate sunt acum în rejudecare, iar cei implicaţi sunt toţi evident în libertate.”, scria Elena Udrea pe Facebook.
Deși par termeni stufoși, rigizi și plini de cuvinte întortocheate, spune Adrian Cuculis, cazul Elenei Udrea nu este singural. „Sunt tot felul de situații, să spun așa procedurale”, mai spune avocatul Adrian Cuculis, explicând concret ceea ce s-a întâmplat:
„În principal ea a venit cu niște motive care țineau în loc procesul pentru că, pe de-o parte, o data a trebuit să facă dovada invocând, și acesta fiind un element foarte serios al respingerii cererii de extrădare, că hotărârea din România nu e definitivă. Până când s-au lămurit autoritățile că această hotărâre e definitvă, dar ea a reușit să o conteste pe o cale extraordinară de atac, a mai durat un termen.
A urmat un termen ulterior când a invocat o chestiune ce ține de penitenciarele din România, fiind notoriu faptul că România a fost condamnată la CEDO, printr-o hotărâre pilot de zeci de milioane de euro pe care țara trebuia să îi plătească deținuților pentru condițiile insalubre.
Să nu uităm totuși că magistrații de acolo au trebuit să ia la cunoștință despre raportul din România cu privire la torturile din penitenciare și iar s-a amânat. S-a mai amânat încă o dată pentru că a fost nevoie ca statul să mai transmită acte”, a explicat Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.
Deși tertipurile au funcționat, sunt mari șanse ca pe 8 iunie magistrații bulgari să dea curs mandatului european, iar autoritățile de la București să o ducă direct în arestul penitenciarului. Rămâne să vedem ce se va decide atunci.