Partenerul de viață al lui Meghan Markle continuă să surprindă. Dezvăluirile sale din volumul de memorii „Spare”/„Rezerva” au încins spiritele în rândul autorităților din Afganistan. Reacția talibanilor după ce Prințul Harry a anunțat că a ucis 25 de persoane: „Chiar cred că a înnebunit și are nevoie imediat de un medic”.
UPDATE 10 ianuarie, ora 11.20: Prințul Harry s-a expus furiei regimului taliban, după dezvăluirile pe care le-a făcut în volumul său de memorii, în care susține că a ucis 25 de persoane, în perioada în care a servit în armata britanică.
Talibanii cer ca fiul cel mai mic al Regelui Charles să plătească pentru crimele pe care susține că le-a comis, amenințând chiar cu deteriorarea relațiilor dintre Regatul Unit și Afganistan. Mai mulți oficiali talibani s-au adunat în capitala provinciei Lashkar Gah, în provincia Helmand, cerând răspunderea în justiție a ducelui de Sussex.
„Nu numai că cerem ca el să fie adus în faţa justiţiei de către o instanţă internaţională, dar cerem şi de la comunitatea internaţională să-l pedepsească cât mai curând posibil.
Dacă Harry se considera membru al unei lumi civilizate, este o rușine pentru el să spună asta (că a ucis 25 de persoane – n.r.). Și este o și mai mare rușine pentru el să vorbească despre asta cu mândrie, ca unul dintr-o societate săracă, fără cunoștințe și fără educație.
Cu siguranţă va avea un impact asupra relaţiei dintre Regatul Unit şi Afganistan, pentru că oamenii ştiu că un ofiţer britanic din familia regală – prinţul Harry – a ucis 25 de martiri afgani şi a comis aceste crime”, a declarat Hameedullah Hameedi, o personalitate locală, potrivit presei din Marea Britanie.
Știre inițială
Prințul Harry a dezvăluit un detaliu ținut secret de Familia Regală britanică până acum. Nu este o noutate că fiul cel mai mic al Regelui Charles a petrecut zece ani în armata britanică, timp în care a participat la două misiuni în Afganistan. Nimeni nu se aștepta, însă, ca partenerul fostei actrițe de la Hollywood Meghan Markle să vorbească despre victimele sale.
În perioada anilor 2007-2008 și 2012-2013, Prințul Harry a participat la două misiuni militare desfășurate de Marea Britanie în Afganistan. Prima a durat zece săptămâni. A doua, aproape șase luni de zile. În cadrul acesteia din urmă, fiul Regelui Charles a activat ca pilot de elicopter pe teritoriile din sudul țării.
În anul 2015, Prințul Harry a demisionat din armata britanică, susținând că nu mai poate participa la misiuni de teren. Au trecut ani de zile de atunci, cu detalii bine ascunse de către membrii Familiei Regale britanice. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca nepotul regretatei regine Elisabeta a II-a să dezvăluie că a ucis 25 de oameni pe vremea când era pilot în Afganistan.
Informația a fost făcută publică chiar de către partenerul lui Meghan Markle. În volumul său de memorii, „Spare”/„Rezerva”, Prințul Harry vorbește despre cum și-a ucis inamicii, în cadrul unui antrenament militar. Potrivit acestuia, își considera victimele „piese de șah” retrase din partidă. Nu puteau fi privite drept persoane, fiindcă nu le mai puteai ucide, relatează fiul Regelui Charles, în memoriile sale.
Dezvăluirea Prințului Harry a stârnit reacții dure din partea autorităților din Afganistan. Talibanii au explicat public că „piesele de șah” la care a făcut referire nepotul regretatei regine Elisabeta a II-a au ieșit învingătoare din conflict. Comandanții au pus declarațiile acestuia pe seama unei nevoi de atenție.
„Suntem încă aici, conducând, dar el a fugit la palatul bunicii. Este un mare ratat care a încercat să atragă atenția. Nici măcar nu cred ce a spus despre mujaheddin. Este un învins și îi este frică să meargă într-o zonă de luptă. Am făcut istorie dându-l pe el și armata lui afară din țara noastră și ar trebui să fie foarte supărat pentru asta (…).
Văd multe știri despre el pe feedul meu de Facebook. Chiar cred că a înnebunit și are nevoie imediat de un medic”, s-a exprimat comandantul taliban Molavi Agha Gol, în vârstă de 32 de ani.
„Piesele de șah” din dezvăluirile Prințului Harry sunt și acum la putere, au informat reprezentanții Ministerului Taliban pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului. În continuare, ele se luptă să-și mențină locul „în propria familie”.
Molavi Keramudin, care deține puterea în orașul central Ghor, a solicitat autorităților britanice să investigheze spusele Prințului Harry. Comandantul taliban s-a arătat sceptic la ideea uciderii talibanilor de către fiul Regelui Charles. Acesta a sugerat că, printre victimele prințului britanic, s-ar putea număra și civili.