După 20 de ani, s-a încheiat războiul din Afganistan: ce se întâmplă cu soldații americani, de azi

Războiul din Afganistan a început la scurt timp după 11 septembrie 2001, pornind de la informații eronate despre arme de ucidere în masă aflate în teritoriu. După aproape 20 de ani, armata americană pleacă din regiune.

La finalul acestui mandat de președinte, Donald Trump s-ar putea să aibă un motiv foarte solid pentru a se lăuda în fața democraților. Din câte se pare, a reușit să finalizeze un tratat de pace cu talibanii din Afganistan și să inițieze retragerea din regiune a soldaților Statelor Unite ale Americii.

Ca referință, sunt șanse mari ca Donald Trump să onoreze promisiunea electorală de a scoate Statele Unite din „războaiele fără sfârşit”. În același timp însă, situaţia din Afganistan riscă să scape de sub control, dacă insurgenţii talibani nu ajung la un acord politic cu alte grupări politice afgane.

Din acest moment, a început reducerea într-un ritm destul de alert a efectivului de soldați americani din Afganistan. În prima etapă, procesul de retragere care face parte din înțelegerea cu talibanii se reflecta într-o reducere a numărului de soldați de la 13.000 la 8600. În mod previzibil, mecanismul adoptat pentru acest proces este unul foarte lent, iar cei aproape 4500 de soldați vor pleca din Afganistan în următoarele 35 de zile, conform AFP.

Acordul istoric ce ar putea aduce pacea în Afganistan

Forţele americane din Afganistan ”menţin toate mijloacele militare necesare” pentru operaţiunile împotriva jihadiştilor Al-Qaida şi Statului Islamic şi pentru sprijinirea forţelor afgane, a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al forţelor americane, colonelul Sonny Leggett.

Acordul dintre oficialii lui Donald Trump și gruparea de talibani foarte activă în regiune prevede reducerea numărului de soldați americani din Afganistan de la 13.000 la 8.600 de persoane. Acest proces se va desfășura în 135 de zile de la semnarea documentului dintre cele două părți, cu mențiunea că, o retragere totală a forţelor americane şi ale coaliţiei urmează să aibă loc în interval de 14 luni, în funcţie de respectarea de către talibani a garanţiilor de securitate şi încetării focului. AGERPRES

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI