10 mart. 2020 | 07:00

După 20 de ani, s-a încheiat războiul din Afganistan: ce se întâmplă cu soldații americani, de azi

Știri generale
După 20 de ani, s-a încheiat războiul din Afganistan: ce se întâmplă cu soldații americani, de azi

Războiul din Afganistan a început la scurt timp după 11 septembrie 2001, pornind de la informații eronate despre arme de ucidere în masă aflate în teritoriu. După aproape 20 de ani, armata americană pleacă din regiune.

La finalul acestui mandat de președinte, Donald Trump s-ar putea să aibă un motiv foarte solid pentru a se lăuda în fața democraților. Din câte se pare, a reușit să finalizeze un tratat de pace cu talibanii din Afganistan și să inițieze retragerea din regiune a soldaților Statelor Unite ale Americii.

Ca referință, sunt șanse mari ca Donald Trump să onoreze promisiunea electorală de a scoate Statele Unite din „războaiele fără sfârşit”. În același timp însă, situaţia din Afganistan riscă să scape de sub control, dacă insurgenţii talibani nu ajung la un acord politic cu alte grupări politice afgane.

Din acest moment, a început reducerea într-un ritm destul de alert a efectivului de soldați americani din Afganistan. În prima etapă, procesul de retragere care face parte din înțelegerea cu talibanii se reflecta într-o reducere a numărului de soldați de la 13.000 la 8600. În mod previzibil, mecanismul adoptat pentru acest proces este unul foarte lent, iar cei aproape 4500 de soldați vor pleca din Afganistan în următoarele 35 de zile, conform AFP.

Acordul istoric ce ar putea aduce pacea în Afganistan

Forţele americane din Afganistan ”menţin toate mijloacele militare necesare” pentru operaţiunile împotriva jihadiştilor Al-Qaida şi Statului Islamic şi pentru sprijinirea forţelor afgane, a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al forţelor americane, colonelul Sonny Leggett.

Acordul dintre oficialii lui Donald Trump și gruparea de talibani foarte activă în regiune prevede reducerea numărului de soldați americani din Afganistan de la 13.000 la 8.600 de persoane. Acest proces se va desfășura în 135 de zile de la semnarea documentului dintre cele două părți, cu mențiunea că, o retragere totală a forţelor americane şi ale coaliţiei urmează să aibă loc în interval de 14 luni, în funcţie de respectarea de către talibani a garanţiilor de securitate şi încetării focului. AGERPRES

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro