Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe străini. Turiștii care vizitează țara noastră se arată adesea uimiți de costurile mâncărurilor și ale băuturilor, care sunt chiar mai ridicate decât în unele țări europene.
Un cuplu de italieni a vizitat recent România, pentru prima dată. Dincolo de obiectivele turistice din București, care i-au impresionat plăcut, cei doi au remarcat un lucru de care mulți conaționali se plâng: prețurile ridicate la mâncare.
Cei doi au testat preparate autentice românești, precum mici, sarmale și papanași, iar gustul lor i-a impresionat. Ce le-a lăsat însă un gust amar au fost prețurile din meniu, după cum au spus chiar ei. S-au uitat de mai multe ori, pentru a se asigura că sunt cifrele corecte și au precizat că în Italia se poate mânca bine cu bani mai puțini.
„Bucureștiul este impresionant, nu ne așteptam să arate atât de bine și să fie atât de dezvoltat. Ce ne-a uimit este însă faptul că preturile sunt la fel de mari că în Italia, uneori chiar mai mari. La restaurantele la care am mers să mâncam, preturile chiar ni s-au părut uneori exagerate. Am analizat cu atenție meniurile. Ne-am uitat chiar de trei ori pe toate preturile pentru că nu ne venea să credem. În Italia plătim mai puțin. Cu toate acestea mâncarea a fost una foarte gustoasă, am mâncat mici, sarmale și papanași”, au spus italienii.
În Capitală sunt câteva locuri renumite pentru mici, iar unul dintre acestea este Terasa Obor. Locul este plin de oameni în orice perioadă, mai ales în weekend, dar și prețurile sunt pe măsură.
Astfel, o porție costă aproximativ 45 de lei și include trei mici, muștar și pâine, conform surselor recente. Un mic individual este vândut la prețul de aproximativ 15 lei. Costurile au crescut semnificativ în ultimii ani din cauza scumpirii ingredientelor și costurilor generale din industria alimentară.
În ceea ce privește papanașii, desertul românesc tradițional, servit cu smântână și dulceață, prețul variază de la un restaurant la altul, dar și în funcție de gramaj. În general, acesta este între 20 și 40 de lei în majoritatea locurilor, cu variații semnificative în restaurantele premium sau cu rețete speciale. În București, prețul poate urca până la 35-40 de lei în localuri mai exclusiviste. Există și variante extravagante, cum ar fi papanași cu foiță de aur, care ajung să coste până la 100 de lei porția în restaurante de lux.