Constructorul român Umbrărescu continuă lucrările la Autostrada Bucureștiului, lucrând și pe secțiunea DN3 (Cernica), A2, care are o lungime de 4,47 km, ce face parte din A0 Nord.
Autoritățile anunță că au început lucrările de aplicare a marcajelor rutiere pe lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului A0 Sud. În paralel, au început și lucrările pentru instalarea semnalizării rutiere verticale. În plus, au demarat și lucrările de instalare a semnalizării rutiere verticale.
Este tot mai evident că lotul ar putea fi dat în trafic până la sfârșitul lunii mai, conform informațiilor actuale. Ministrul Transporturilor a anunțat recent că lucrările la Autostrada Bucureștiului vor fi finalizate pe parcursul acestui an, în mod etapizat, până în luna decembrie.
Autoritățile transmit că lucrările la lotul 1 al Autostrăzii Bucureștiului. A0 Nord avansează, iar execuția acestora a început în luna aceasta.
În acest moment, au început lucrările de forare pentru primul dintre cei 300 de piloți (cu o lungime totală de 5454 m) necesari pentru pasajul peste râul Colentina, ce se va intersecta cu liniile feroviare CF 300 București – Ploiești și CF Mogoșoaia – Buftea, pasaj cu o lungime de 650 m.
Dorinel Umbrărescu se concentrează pe Capitală.
Acesta reprezenta ultimul tronson al Autostrăzii București A0 pe care nu fuseseră încă demarate lucrările, însă se estimează că până la finalul anului viitor, acest lot va fi finalizat. Lotul 1 Nord se întinde între A1 și DN1, de la Dragomirești la Corbeanca, având o lungime de 17,5 km. Lucrările se desfășoară pe teritoriul județului Ilfov, în localitățile Dragomirești-Vale, Buftea, Mogoșoaia, Corbeanca, dar și pe teritoriul județului Giurgiu, în localitățile Joița și Săbăreni.
Traseul Lotului 1 Nord al Autostrăzii Bucureștiului A0 se întinde pe 17,5 km între A1 și DN1, de la Dragomirești la Corbeanca, și include lucrări în județele Ilfov și Giurgiu, în localitățile Dragomirești-Vale, Buftea, Mogoșoaia, Corbeanca, Joița și Săbăreni. Acesta face parte din Lotul 4 al Autostrăzii A0, care este deosebit de dificil datorită construirii unui pod-viaduct de 1,3 km peste Lacul Cernica, o arie protejată.