15 sept. 2022 | 12:38

Reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă. „Mi-e foarte greu”

Politică
Reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă. „Mi-e foarte greu”
Care a fost reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă

Reacţia lui Victor Ciutacu! Mass-media românească este în fierbere în aceste zile. După ancheta scoasă la iveală de jurnalistul Cristian Andrei la Europa Liberă, au apărut altele noi. O nouă anchetă, de data asta semnată „Recorder”, scoate la iveală alte informații despre plățile făcute de partidele politice. Ce plăți? Plățile din banii publici către diferiți jurnaliști din România, pentru a pune sub preș și doar a lăuda clasa politică. Pintre cei vizați de anchete, și întrebați în cele din urmă, se numără și Victor Ciutacu. Jurnaliștii Recorder au mers pe firul poveștii și la jurnalistul România TV. La insistențele acestora, s-a văzut și reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă. Totul apare în materialul video „PREȚUL TĂCERII. O investigație în contabilitatea presei de partid”, realizat de cei de la Recorder.

Ce este „Separarea puterilor în stat”

Termenul „trias politica” sau „separarea puterilor” a fost inventat de Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède și de Montesquieu. Acesta era un filozof social și politic francez din secolul al XVIII-lea. Publicația sa, „Spiritul legilor”, este considerată una dintre marile lucrări din istoria teoriei politice și a jurisprudenței.

Materialul a inspirat Declarația drepturilor omului și Constituția Statelor Unite. Conform modelului său, autoritatea politică a statului este împărțită în puteri legislativă, executivă și judecătorească.

Charles-Louis de Secondat a afirmat că, pentru a promova cel mai eficient libertatea, „aceste trei puteri trebuie să fie separate și să acționeze independent”, cu alte cuvinte vorbim de „Separarea puterilor în stat”.

Anchete „bombă” în România, sau cum s-a dus pe apa sâmbetei „a patra putere în stat”

Mergând mai departe, odată cu apariția presei scrise, a apărut și termenul de a patra putere. Acesta se referă la presă și la mijloacele de informare, atât în ceea ce privește capacitatea explicită de susținere, cât și capacitatea implicită de încadrare a problemelor politice.

Derivarea termenului de a patra putere provine din conceptul european tradițional al celor trei puteri ale unui stat, și anume clerul, nobilimea și plebeii. Termenul este folosit în multe țări europene, pentru a se referi la separarea puterilor unui guvern în ramurile legislativă, executivă și judecătorească, aș cum spuneam.

România democratică, cea de după 1989, a preluat aceste mecanisme, iar presa autohtonă a devenit, sau ar fi trebuit să devină această a patra putere a unui stat cu pretenții de democrație.

Numai că, după cum arată ultimele anchete, și așa cum scriam ieri în materialul „Site-urile din România care au primit bani de la PSD și PNL pentru a promova mesajele politice. Câți bani s-au cheltuit”, lucrurile stau cu totul altfel.

O anchetă a celor de la Europa Liberă, arăta câți bani publici au cheltuit PSD și PNL. Materialul, semnat de jurnalistul Cristian Andrei, spunea că în primele șase luni din 2022 au cheltuit 10 milioane de euro cu diverse publicații și posturi TV.

În paralel cu ancheta amintită, jurnaliștii de la Recorder au demarat ancheta lor jurnalistică. Aceasta a scos la suprafață alte date care incriminează direct figuri publice importante din mass-media românească.

Printre acestea, contrar acțiunilor sale, în anchetă apare și numele moderatorului România TV, Victor Ciutacu, dar și alte nume din trustul în care activează jurnalistul.

Care a fost reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă

Materialul scris și video al celor de la Recorder a fost publicat recent, iar în acesta apare și reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă.

Întrebat de reporter despre aceste acuzații, Victor Ciutacu pare nevinovat și pare-se că nu știe despre ce este vorba:

„Reporter: Credeţi că mai puteţi face jurnalism obiectiv când instituţia la care lucraţi a primit bani de la partidele politice?

Victor Ciutacu: Aveţi dumneavoastră o hârtie la mâna ca instituţia la care lucrez e finanţată de partide politice? Eu nu sunt implicat în partea comercială a postului. Pot să vă spun că, în esenţă, pe mine nu mă încurcă cu absolut nimic nici finanţarea, nici lipsa ei.

Reporter: Noi avem un contract între PSD şi România TV care se referă strict la emisiunea moderată de dumneavoastră cu fostul premier Viorica Dăncilă. Emisiunea a costat 100.000 de euro. Asta voiam să vă întrebăm…

Victor Ciutacu: Numai noutăţi aflu de la dumneavoastră. Eu nu am cunoştinţă despre finanţarea emisiunii mele de către PSD. Eu nu mi-am schimbat comportamentul de 25 de ani, de când lucrez în presă. Mi-e foarte greu să cred că mi l-aş putea schimba fiindcă o am invitata pe doamna Dăncilă sau pe orice alt premier al României.”

Concluzie

Anchetele bombă se pare că nu se vor termina aici, iar noi dezvăluiri vor scutura din temelii presa românească. Deontologia profesională a presei, în general, este aceea a imparțialității, a publicării de informații coerente, corecte și nepărtinitoare, despre tot ceea ce înseamnă politică, social, etc.

Din păcate, o parte a presei a demonstrat că separarea puterilor în stat nu este altceva, decât un termen, și-atât.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro