Reacția lui Raed Arafat, după ce a fost confirmat primul român infectat cu coronavirus
Un român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu coronavirus. Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus, transmite MAE.
Reacția lui Raed Arafat, după ce a fost confirmat primul român infectat cu coronavirus
Ministerul de Externe adaugă că Ambasada României în Japonia menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess pe care se află 17 cetățeni români, 15 membri ai echipajului și 2 pasageri.
„Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităților nipone”, se arată în comunicatul de presă remis de MAE către MEDIAFAX.
În ceea ce privește nava de croazieră Westerdam, la bordul căreia se află 17 cetățeni români, dintre care nouă pasageri și opt membri ai echipajului, MAE anunță că procesul de evaluare medicală a pasagerilor și membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecție cu coronavirus.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății (MS) Nelu Tătaru a afirmat, joi, că este necesară elaborarea unei strategii pentru ca o posibilă pandemie în Uniunea Europeană să fie tratată în mod unitar de toate statele membre, conform unui comunicat de presă transmis de MS. Nelu Tătaru conduce delegația României la sesiunea extraordinară a Consiliului Uniunii Europene pentru Sănătate organizată la Bruxelles, acolo unde are loc un schimb de opinii la cel mai înalt nivel privind amenințarea legată de noul coronavirus.
„Apreciem necesară elaborarea, în cadrul serviciilor Comisiei Europene, a unei strategii în vederea abordării unitare de către statele membre a unui posibil risc de pandemie în planul UE și considerăm necesară elaborarea unui set de instrucțiuni clare din partea Comitetului pentru Securitate Sanitară (HSC) cu privire la măsurile care trebuie aplicate, în mod unitar, de către toate statele membre. Susținem recomandarea Consiliului privind necesitatea consolidării procesului privind schimbul de informații între statele membre și Comisie”, a spus Nelu Tătaru, în cadrul Reuniunii.
România a demarat toate acțiunile necesare și măsurile pentru pregătirea în caz de epidemie cu noul coronavirus, și a activat sistemul național pentru situații de urgență. România lucrează în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile UE, ECDC, ANSA, dar și cu OMS, în vederea asigurării protecției sănătății publice pentru cetățenii europeni. Luna trecută, OMS a declarat stare de urgenţă din cauza răspândirii virusului în afara Chinei.
Marţi, autorităţile chineze au anunţat că la nivelul Chinei continentale au fost înregistrate până în prezent 1.011 cazuri de decese provocate de epidemia de coronavirus, ceea ce înseamnă că numărul total al deceselor la nivel mondial se ridică acum la 1.013. Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică din provincia Hubei, cea mai afectată de epidemie, au fost înregistrate 103 decese în această regiune în cursul zilei de luni. De asemenea, numărul de cazuri de infecţie în regiune a ajuns la 31.728. Dintre acestea, 1.298 de persoane se află în stare critică. Pe de altă parte, peste 2.000 de pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi. La nivel mondial, numărul total al îmbolnăvirilor depăşeşte 42.500, majoritatea acestor cazuri înregistrându-se în China continentală.
În acest context a venit și declarația Ssecretarului de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, care a declarat:
”Autoritățile japoneze au trimis echipe care au intrat acolo si au asigurat asistență la nivelul navei. Când apare un caz, el este evacuat și dus la spitalele desemnate de autoritățile japoneze. Noi sperăm ca totul să fie ok pentru că la majoritatea boala trece fără efecte critice. Procedura care se face în Japonia e una foarte corectă, e o procedură prevăzută în regulamentul sanitar internațional si orice țară care are astfel de situații procedează în mod identic. E un regulament mondial pe partea de carantinare la nave la care apar boli infecțioase la bord”, a Raed Arafat.
Raed Arafat speră ca virusul să nu aibă efecte critice asupra românului, procedura din Japonia efectuata asupra celor infectaţi fiind una prevăzută în regulamentul sanitar internaţional, precizând că populaţia nu trebuie să intre în panică din cauza virusului.