Reacția Guvernului, după scrisoarea artiștilor. Ce au stabilit imediat politicienii

Artistii vor ajutoare financiare pe timpul pandemiei

Care a fost reacția Guvernulului după scrisoarea artiștilot și ce au stabilit politicienii în privința lor, vedeți în rândurile următoare. Raluca Turcan, viceprim-ministrul României, le promite artiștilor bani, după o schemă de ajutor ce va trebui pusă bine la punct.

Se dau ajutoare bănești pe timpul pandemiei pentru această categorie de români. Raluca Turcan a făcut anunțul

Artiștii au trimis o scrisoare deschisă Guvernului, în contextul în care aceștia în toată perioada pandemiei nu au mai putut să își desfășoare activitatea normal, veniturile scăzând accentuat. Raluca Turcan, vicepremierul țării, i-a anunțat pe artiști că situația lor va fi luată în calcul, aceștia urmând să beneficieze de ajutor.

Printre artiștii nemulțumiți de situația actuală, provocată de pandemia de COVID-19, se numără și Misha, dar și Adda. Cele două cântărețe au spus ce au pe inimă pe rețelele de socializare, ca să știe toată lumea.

Cine va beneficia de ajutoarele financiare

Artiştii reprezintă inima sectorului cultural, iar acest lucru ne dorim să reiasă din actuala schemă de ajutor de stat. Suntem conştienţi de faptul că cei care activează în acest domeniu au nevoi şi aşteptări diferite. Vorbim de artişti, actori, interpreţi, personalul angajat în aparatul tehnic şi întreg ecosistemul cultural.

În acest moment actul normativ nu este în dezbatere publică, însă vom continua seria de întâlniri cu cât mai mulţi reprezentanţi ai sectorului cultural, astfel încât să putem creiona o schemă de ajutor de stat eficace şi care să respecte toate normele naţionale şi europene. Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, să salveze zonele aflate în acest moment în dificultate, dar să încurajeze şi performanţa artistică„, a declarat Raluca Turcan.

Cei implicați vor avea întâlniri pentru a pune la punct schema de ajutor pentru artiști

În acest context, marți, 24 noiembrie, s-a decis la Palatul Victoria ca echipele Guvernului şi ale Ministerului Culturii să aibă întâlniri zilnice cu reprezentanţii artiştilor, lucrătorilor culturali, ai companiilor de tehnică pentru evenimente, ONG-urilor şi organizatorilor de evenimente, pentru a găsii soluții de ajutor de stat bine definitite pentru tot sectorul cultural. De asemenea, se vor lua măsuri astfel încât să nu fie vreo categorie exclusă de la primirea ajutorului.

În acest moment, actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătăţit. Dimensionarea cât mai exactă a impactului financiar şi stabilirea numărului total de beneficiari eligibili sunt condiţii fundamentale pentru succesul acestei scheme.

Întâi trebuie să se facă un calcul. Câți bani sunt necesari pentru ajutoararea artiștilor

În acest sens, am extins perioada de înscriere a actanţilor culturali vizaţi în Registrul Sectorului Cultural. De îndată ce vom avea date cât mai exacte pentru a putea cuantifica efortul financiar necesar, vom lansa actul normativ de aprobare a schemei în dezbatere publică.

Toţi operatorii culturali vor fi invitaţi să transmită puncte de vedere, astfel încât să se poată identifica cele mai bune soluţii pentru utilizarea eficientă a fondurilor în sprijinul întregului sector şi pentru diminuarea efectelor pandemiei„, a mai spus Raluca Turcan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI