Șoferii care nu încheie o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) riscă să fie sancționați cu o amendă de până la 2.000 de lei. În plus, conducătorii auto pot rămâne fără certificatul de înmatriculare al mașinii, până în momentul în care prezintă documentul care atestă încheierea asigurării.
Posesorii de autoturisme înmatriculate sau care urmează să fie înmatriculate trebuie să încheie o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, prin care sunt acoperite eventualele pagube produse cu autotursimul într-un accident rutier. În caz contrar, conducătorii autor pot fi sancționați cu amendă de până la 2.000 de lei și riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare al mașinii.
Prețul asigurărilor RCA diferă de la o societate de asigurări la alta. Acestea le pun clienților la dispoziție calculatoare prin care poate fi aflată valoarea unei asigurări. Printre societățile care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiare (ASF) și care pun la dispoziție calculatoare se numără Omniasig, Grawe, Uniqa, Euroins, Groupama, Allianz Țiriac și Generali.
Șoferii au obligația de a deține o asigurare RCA pe toată perioada înmatriculării mașinii, iar perioadele pe care se încheie astfel de polițe sunt între o lună și un an. În momentul în care o poliță expiră, conducătorii auto sunt obligați să le reînnoiască. Statutul unei polițe poate fi verificat pe site-ul ASF. Pe baza numărului de înmatriculare/seriei de șasiu pot fi verificate și daunele.
Un șofer în vârstă de 40 de ani care deține un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000 cmc va scoate din buzunar 1.655 de lei pentru o poliță de asigurare în anul 2020, dacă documentul este semnat la Generali. Prețurile sunt mai mari pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani. Cea mai scumpă poliță pentru acest tip de mașină poate ajunge la 2.939 de lei pe an.