05 mai 2022 | 11:21

Războiul din instanță dintre Alexandru Ciucu și Alina Sorescu. Poate designerul să obțină custodia copiilor? EXCLUSIV

Monden
Războiul din instanță dintre Alexandru Ciucu și Alina Sorescu. Poate designerul să obțină custodia copiilor? EXCLUSIV
Detalii din divorțul dintre Alina Sorescu și Alexandru Ciucu

Soțul artistei a solicitat printr-o ordonanță președințială domiciliul celor două minore la el acasă, acolo unde au locuit o perioadă, înainte de divorț Potrivit mai multor surse avocățești, șansele lui Alexandru Ciucu de a-i lua copilele Alinei Sorescu sunt însă foarte mici, acesta trebuind să demonstreze, printre altele, că mama ar avea un anturaj dubios sau condiții locatitve proaste.

Detalii din divorțul dintre Alina Sorescu și Alexandru Ciucu

După 12 ani de căsnicie, Alina Sorescu și Alexandru Ciucu au ajuns să se războiască prin tribunale, la mijloc fiind cele două fetițe ale cuplului.

Soțul artistei a solicitat printr-o ordonanță președințială domiciliul celor două minore la el acasă, acolo unde au locuit o perioadă, înainte de divorț. La rându-i, și Alina Sorescu dorește același lucru, iar divorțul dintre cei doi se anunță a fi unul cu scântei.

„Dragii mei, nu voiam sa comentez pentru că, asa cum știți cu toții, am fost încă de copil un om discret, cu un parcurs serios si m-am ținut departe de scandaluri. Având în vedere că au apărut informații eronate în presă, este nevoie să fac o precizare.

La începutul anului am introdus acțiunea de divorț, iar în cadrul acestui proces soțul meu a intentat acum o ordonanță președințială, în care cere domiciliul fetițelor noastre la el până la soluționarea în instanțî a procesului.

Voi face tot posibilul să îmi protejez fetițele, să muncesc pentru a le crește și să le educ armonios, ca și până acum. Le mulțumesc părinților mei care sunt alături de mine și tuturor celor care în aceste zile mi-au trimis mesaje de încurajare”, a anunțat public artista.

Ce trebuie să demonstreze Alexandu Ciucu pentru a-i lua copilele Alinei Sorescu

Potrivit mai multor surse avocățești, șansele lui Alexandru Ciucu de a-i lua copilele Alinei Sorescu sunt foarte mici, acesta trebuind să demonstreze, printre altele, că mama ar avea un anturaj dubios sau condiții locatitve proaste.

Ioan Todan, avocatul care a apărat-o pe Antonia în procesul de divorț cu fostul soț, Vincenzo Castellano, a declarat, pentru pleytech.ro, că astfel de cazuri, când instanța a stabilit domiciliul copiilor la adresa tatălui și nu a mamei au fost destul de rare.

„El trebuie să facă dovada faptului că poate îngriji copilele mai bine decât mama și că este în interesul superior al minorelor să aibă domiciliul la tată, un lucru destul de complicat.

Au mai fost și cazuri din acestea, dar rare și vizează situații excepționale, cum ar fi condițiile locative proaste ale mamei, anturaj dubios, mama cu activități neprincipiale. Ordonanța e provizorie, până se stabileșe în acțiunea principală de divorț.

De regulă, copiii rămân la mamă, în cel mai rău caz, două săptămâni la mamă, două la tată. Problema e că sunt și fete și au anumite nevoi. Oricât ar vrea tatăl să spună că știe cum să le îngrijească, nu are cum să o facă precum mama lor”, ne-a a spus Ioan Todan.

„În fața instanței vor conta detaliile, argumentele fiecărei părți”

Un alt cunoscut avocat, Ovidiu Șerban, de la firma Zamfirescu Racoti Vasile @ Partners, ne-a declarat că în astfel de situații, deși mama pare să aibă un mic avantaj, și tatăl ar putea avea câștig de cauză.

”În jurisprudența românească nu există o dispoziție expresă care să favorizeze expres unul sau altul dintre părinți în cazul unei separări sau a unei acțiuni de divorț. Lumea trăiește cu o anume impresie, dar nu există niciun articol pe tema asta.

În practică, soluțiile finale ale instanțelor au confirmat în număr mai mare cazurile în care copiii minori au rămas în îngrijirea mamei, dar o astfel de practică nu are temei expus clar de lege. Decizia instanței se ia în funcție de interesul superior al minorului, așa cum spune legea!

Există desigur o tradiție la noi, și nu doar în România, care arată că mamele au de mai multe ori în raport cu tații soluții favorabile în aceste chestiuni. E o concepție încetățenită, dar care poate fi și infirmată. De asemenea, în multe cazuri chiar tații susțin varianta ca minorul sau minorii să rămână la mamă.

Pe diverse considerente, care pleacă de la faptul că mama își cunoaște cel mai bine copilul, că i-a urmărit creșterea, dar și invocând lipsa de timp a tatălui, care ar putea fi mai ocupat și cu serviciul sau alte îndatoriri. Pe de altă parte, Codul Civil arată că un minor poate fi chemat obligatoriu în instanță, pe o asemenea speță, dacă a împlinit zece ani. Există însă cazuri în care sunt chemați și copiii mai mici, de opt sau nouă ani, dacă se constată că se poate purta un dialog cu ei și pot răspunde la anumite întrebări.

Ca atare, pur teoretic, fiindcă nu cunosc toate detalii speței, poate rezulta ca mama are un mic avantaj. Însă în fața instanței vor conta detaliile, argumentele fiecărei părți și modul în care acestea vor fi prezentate și gradul lor de convingere. Am cunoscut complete de judecată feminine care au dat dreptate taților, după cum am întâlnit și situații inverse”.

Ce spun reprezentanții Protecției Copilului

La solicitarea playtech.ro, reprezentanții Protecției Copilului au detaliat ce atribuțiuni le revin lor, precum și Autorității Tutelare, în astfel de cazuri.

„Instanța va solicita acea anchetă psiho-socială și de întocmirea acelui document se va ocupa Autoritatea Tutelară. Va întocmi un raport al anchetei sociale și va transmite instanței, care va stabili unde se va stabili domiciliul.

Protecția copilului furnizează servicii părintelui nerezident, adică celui la care nu sunt minorele. Acesta o să solicite, probabil, în instanță, un program de legături personale cu fetițele. Dacă se întâmplă ca mama să nu respecte programul poate solicita sprijinul nostru să-l însoțim și să constatăm.

Precum și consilierea psihologică, dacă se solicită unul dintre părinți, printr-o cerere scrisă. Noi ne vom deplasa de fiecare dată în ziua și ora stabilită de instanță, vor fi întocmite dosare de constatare, dacă copilul a plecat sau nu la tată, precum și un raport de vizită unde vor fi consemnate mai multe detalii, ce a observat reprezentantul legal, dacă tatăl a fost afectuos sau nu.

Programul se monitorizează timp de șase luni, iar părintele nerezident îl poate folosi în instanță. De obicei, mamele au prioritate. Dar gradul de atașament, nevoia copilului, în compania cui a crescut, sunt niște aspecte de care judecătoria va ține cont”.

Parteneri
Doliu în jurnalism! Și-a pierdut viața într-un accident auto
Redactia.ro
Cea mai bună rețetă de ciorbă de fasole păstăi. Ingredientul secret care te va face să nu te mai oprești din mâncat
Click.ro
Ucrainenii blochează cu „Sulițe” americane orice încercare a rușilor de a-și recupera teritoriile pierdute în Kursk
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă!
Unica.ro
Gafa făcută de Ștefan Bănică Jr. Fiul său l-a taxat
EVZ.ro
Marilu Dobrescu este istorie pentru fostul iubit! Iustin Petrescu are o nouă iubită. Primele imagini cu cei doi îndrăgostiți / FOTO
Spynews
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE din SUA! CUTREMUR în ZIUA VOTULUI american
Mediaflux
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Zodia protejată de Dumnezeu în luna noiembrie 2024. Astrele anunță binecuvântări și oportunități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro