Răsturnare de situație în Republica Moldova. Ce s-a întâmplat cu Guvernul de la Chișinău

Autor: Claudiu Surmei - 18:28, 14 iun. 2019

Criza din Republica Moldova pare să scadă în intensitate, după ce Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PDM, partid fondat de Vladimir Plahotniuc, a anunțat că Guvernul Pavel Filip va demisiona și va lăsa Guvernul Maia Sandu să preia conducerea țării, informează presa moldovenească.

Guvernul de la Chișinău demisionează

După o săptămână în care au păzit clădirea Guvernului, carabinierii s-au retras organizat cu 10 minute înainte ca Vladimir Cebotari să anunțe că Guvernul Pavel Filip va demisiona. „Ne retragem pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe. Vom lupta împotriva celor care încearcă să federalizeze țara”, a declarat, printre altele, Vladimir Cebotari.

Decizia a fost luată pe fondul presiunilor venite din partea Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii şi Rusiei, care au recunoscut Guvernul condus de Maia Sandu.

„S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluţiilor legate de soluţionarea crizei politice, constituţionale şi instituţionale. Avem soluţii juridice pentru ca binomul ACUM – PSRM să poată guverna legal, să iasă din ilegalitatea în care se află acum. Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare şi de a debloca ţara din criză, am decis să ne retragem de la Guvernare prin demisia Guvernului. În aşa fel, sarcina preluării guvernării rămâne în mâinile binomului ACUM – PSRM creat de preşedintele Dodon şi  partidele, aşa zise pro-europene, aşa cum le-a numit foarte interesant şi sugestiv preşedintele rus care a salutat crearea acestui binom”, a mai spus Cebotari.

Vladimir Plahotniuc, Liderul Partidului Democrat (PDM), și-a anulat întâlnirea cu ambasadorii țărilor UE. Aceasta urma să aibă loc după întâlnirea cu ambasadorul SUA, Derek J. Hogan.

Ultimele evenimente de la Chișinău par să mai detensioneze situația din Republica Moldova. În acest moment se conturează tot mai mult varianta alegerilor anticipate.