Criza politică din Republica Moldova ia amploare după evenimentele din ultimele zile. Șeful statului, Igor Dodon, a declarat că intenționează să anuleze decretele date de Pavel Filip, președintele interimar, cu privire la dizolvarea Parlamentului și la organizarea de alegeri anticipate.
Pe 8 iunie 2019 ACUM şi PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și de formare a majorității parlamentare. Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și imediat a fost învestit noul Guvern. În funcția de președinte al Camerei Deputaților a fost numită Zinaida Greceanîi. Ulterior, Curtea Constituțională din Republica Moldova a hotărât că toate legile semnate pe 8 iunie sunt neconstituționale.
Partidul Democrat a anunțat proteste și sute de oameni au fost aduși la Chișinău din toată țara.
Ulterior, Curtea Constituțională l-a suspendat din funcția de șef de stat pe Igor Dodon, pe 9 iunie. În locul său a fost numit interimar Pavel Filip, care a semnat imediat un decret cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie 2019. Numai că Igor Dodon nu are de gând să renunțe așa ușor la funcție și a anunțat că are de gând să anuleze decretele semnate de președintele interimar.
Igor Dodon este politician și economist președinte al Republicii Moldova din 23 decembrie 2016, suspendat pe 9 iunie 2019. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009, conducând Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. A îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al economiei și comerțului din 2006 până în 2009.
Maia Sandu este economistă și a exercitat funcția de ministru al educației al Republicii Moldova între 24 iulie 2012 și 30 iulie 2015 și este și prim-ministrul Republicii Moldova începând cu 8 iunie 2019.
Pavel Filip este inginer și politician, fost prim-ministru al Republicii Moldova. Anterior, el fusese ministru al tehnologiei informației și comunicațiilor în aceeași țară, în guvernele Filat (2), Leancă, Gaburici și Streleț, între 14 ianuarie 2011, când l-a înlocuit pe Alexandru Oleinic (2009–2011) și până la învestirea sa în funcția de prim-ministru în 20 ianuarie 2016. Este vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și în prezent președinte interimar al Republicii Moldova.