06 iul. 2022 | 06:52

Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. O altă țară este pregătită să se alăture Rusiei: „Ne provoacă”

Politică
Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. O altă țară este pregătită să se alăture Rusiei: „Ne provoacă
Tancuri de luptă pentru război

Tensiunile pe câmpul de luptă din Ucraina cresc semnificativ, iar acest lucru face ca Ucraina să piardă mai mult teren în fața Rusiei. Recent, armata lui Zelenski a atacat cu lansatoare americane HIMARS gara din orașul Donețk, care se află sub controlul rușilor. În urma atacului, întreaga muniție și armament depozitate acolo au fost distruse. Între timp, soldații ruși au bombardat puternic orașul Sloviansk, în încercarea de a cuceri întreaga regiune Donețk. Febra războiului crește și în Belarus, acolo unde președintele a semnalat posibile atacuri ale Ucrainei asupra teritoriilor sale, ceea ce înseamnă că Belarus nu va sta pe loc atunci când vine nevoia să răspundă cu aceeași monedă.

Care sunt șansele ca Belarus să intre în război împotriva Ucrainei?

Potrivit presei internaționale, apar ipoteze noi privind modul în care Belarus se raportează la evenimentele petrecute în Ucraina. Dacă până acum, șansele să intervină în război erau minime, în prezent, președintele Lukașenko a făcut niște afirmații care ar putea îngrijora Occidentul.

Mai mult, acesta și-a declarat din nou susținerea față de Rusia și de Vladimir Putin, reiterând că o va ajuta „pe deplin”, ca parte a angajamentului său mai vechi pentru o „uniune de stat” cu Rusia.

Președintele Belarusului a susținut că Minskul a dejucat un atac cu rachete ucrainene împotriva instalațiilor sale militare, nesusțindu-și afirmația cu nicio dovadă. Aleksandr Lukașenko a întărit ideea că, deși nu dorește să intre în război, acesta o va face dacă teritoriul său va fi invadat.

Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev s-au arătat îngrijorate de posibila intrare a Belarusului în război, având în vedere chemarea în număr cât mai mare a recruților la arme, într-o mobilizare militară neanunțată.

Posibilitatea intrării directe a Belarusului în război va crește proporțional cu succesele Rusiei”, a transmis recent ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Avertismentul lui Lukașenko pentru Ucraina

Președintele Belarus a afirmat că a interceptat un atac ucrainean cu rachete pe teritoriul său, justificându-și o posibilă intrare în război pentru a se „apăra”: „Ei ne provoacă. Slavă Domnului, sistemele antiaeriene Pantsir au reușit să intercepteze toate rachetele lansate de forțele armate ucrainene”, a transmis Lukașenko, susținând că niciun soldat de-al său nu a participat la operațiunile militare rusești.

Președintele Belarusului a făcut o declarație controversată și la o ceremonie aniversară a celui de-Al Doilea Război Mondial, la care se sărbătoarea eliberarea Minsk-ului de către trupele sovietice.

„Astăzi suntem criticați că suntem singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta ei împotriva nazismului. Sprijinim și vom continua să sprijinim Rusia.

Iar pentru cei care ne critică, ei nu știu oare că noi avem o uniune atât de apropiată cu Federația Rusă? Că practic avem o armată unificată. Dar știau toate astea. Vom rămâne împreună cu Rusia fraternă”, a declarat dictatorul Belarusului.

 

 

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro