Răsturnare de situație în război. Planul Ucrainei pentru a elibera o zonă ocupată de Rusia

Răsturnare de situație în război. Planul Ucrainei pentru a elibera o zonă ocupată de Rusia
Răsturnare de situație în război. Ce se va întâmpla cu regiunea Herson, după ce liderul rușilor a fost otrăvit în urmă cu câteva zile.

Răsturnare de situație în război. Ucraina vrea să elibereze Herson până la sfârșitul anului 2022, potrivit unui comandant ucrainean de rang înalt. Regiunea a fost cucerită de ruși încă din primele zile ale invaziei, care a debutat în luna februarie. Anunțul privind eliberarea Hersonului vine la câteva zile după ce guvernatorul rușilor din regiune a fost otrăvit.

Răsturnare de situație în război

Încă de la începutul războiului, care a debutat la sfârșitul lunii februarie, Herson a fost cucerit de către forțele armate ale Rusiei. Președintele Volodimir Zelenski și alte voci de la conducerea țării au susținut că vor elibera regiunea de sub controlul rușilor, aceasta jucând un rol foarte important pentru economia Ucrainei.

De atunci până în prezent, ucrainenii au avut mai multe tentative de a recuceri Hersonul. Din nefericire, ele nu au putut fi niciodată duse până la capăt. Încă din primele zile ale lunii mai, au circulat zvonuri cu privire la organizarea unui referendum care a fost, până la urmă, anulat. Rusia a vrut să anexeze regiunea Herson.

Totuși, steagul ucrainean de pe principalele clădiri administrative din Herson a fost îndepărtat. La acea vreme, șeful adjunct al Administrației Civil-Militare (VGA) din regiune, colaboraționistul Kirill Stremousov, a spus public că regiunea va fi reprezentată de stema de pe vremea Imperiului Rus.

Revenind în prezent, în urmă cu câteva zile, liderul rușilor din Herson a fost otrăvit. Evenimentul a fost privit ca o încercare a ucrainenilor de a redobândi puterea în regiune.

Ucraina va elibera Herson până la finalul 2022

Volodimir Saldo, şeful administraţiei civilo-militare rusă din Herson, a început să se simtă rău după ce a mâncat. I-au amorțit degetele și, în cele din urmă, și-a pierdut cunoștința și a leșinat. Potrivit ultimelor informații despre acest eveniment, Volodimir Saldo încă se află în îngrijirea medicilor, cu diagnosticul de „otrăvire cu o substanţă necunoscută”.

Un comandant ucrainean de rang înalt promite, în circumstanțele date, că regiunea Herson va fi eliberată până la sfârșitul anului 2022. Deși nu a putut să precizeze un termen sau o dată concretă, acesta a ținut să le transmită ucrainenilor din orașul cu pricina că vor fi salvați mai devreme decât și-ar putea imagina.

Întrebat dacă operațiunea de recucerire a Hersonului se va întâmpla până la finalul anului 2022, Marcenko a răspuns: „100%!”.

Citește și: O altă țară este pregătită să se alăture Rusiei: „Ne provoacă”

„Apoi, vor mai avea loc câteva operațiuni militare locale. Dar până la sfârșitul anului trebuie să încheiem faza principală a acestui război”, a adăugat comandantul ucrainean, potrivit Sky News.