Bucureștenii trebuie să ia la cunoștință noi reguli în contextul actual. Noi restricții au fost anunțate azi. Ce urmează să se întâmple cu restaurantele și cinematografele? Iată detalii de ultimă oră!
Cifrele din dreptul infectărilor și deceselor cresc pe zi ce trece în toată România, lucru care a împins autoritățile să aducă din nou în prim-plan românilor restricții dure împotriva răspândirii virusului. Noi restricții anti-COVID-19 au fost adoptate de Guvern.
Masca redevine obligatorie și în spațiile deschise, iar magazinele se închid la orele 22:00 în locurile unde rata de infectare depășește 6 cazuri/1.000 de locuitori. Școlile rămân totuși deschise indiferent de incidență.
Măsurile au fost anunțate pe data de 30 septembrie și au fost adoptate azi de Guvern. Acestea urmează să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Aceleași reguli stricte se aplică și în cazul evenimentelor.
De asemenea, dacă rata de incidență trece de 6 la mie, este implementată carantina de noapte în weekend, dar și în restul săptămânii dacă rata trece de 7.5. Cei vaccinați sau trecuți prin boală sunt avantajați și li se permite astfel să iasă din case și noaptea.
– organizarea evenimentelor private, nunți, botezuri, va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane
– în spațiile închise și deschise, activitățile sportive se pot desfășura cu 50% dintre spectatori, cu mască
– concerte, filme – 50% din capacitate, cu purtarea măștii
– spectacole în aer liber sau a altor evenimente private și culturale – 50% din spațiu
– la spectacolele drive-in pot participa membrii aceleiaşi familii sau cel mult patru persoane în maşină dacă sunt vaccinate sau trecute prin boală.
– cursuri pentru adulți, work-shop-uri – 50% din capacitatea spațiului din interior sau exterior și cu mască
– activitatea cu public a restaurantelor și cafenelelor e permisă până la 50% între ora 05:00-24:00, iar mall-urile până la 22:00
„Noi continuăm să creştem numărul. Dacă numărul creşte există soluţii complementare – se poate limita activitatea electivă pentru 2-3 săptămâni. Ştiu că nu este agreat de foarte multă lume, dar, dacă este nevoie (…) atunci sectorul non-COVID se poate amâna.
Medici decid ce nu se poate amâna. Nu vor intra cazurile programabile, care pot fi amânate 2-3 săptămâni”, a explicat Raed Arafat în cursul zilei de azi, după ședința de Guvern.