Dacă președintele ales, Joe Biden, sărbătorea victoria, s-ar părea că e prea devreme, după cele relatate recent de presa americană. Conform acesteia, nu mai puțin de 18 state solicită Curții Supreme să-l declare pe Donald Trump câștigător al alegerilor.
Se pare că situația se complică la Casa Albă, după ce 18 state republicane au cerut anularea voturilor. Optsprezece state americane s-au alăturat unui demers legal pentru a răsturna victoria electorală a lui Joe Biden.
Texas a fost primul stat care a solicitat eliminarea victoriei lui Biden, alte 17 state, inclusiv Arkansas, Florida și Indiana, au urmat exemplul. Procurorul general republican din Texas, Ken Paxton, a intentat ațiunea prima dată marți, pe 8 decembrie, la Curtea Supremă a SUA.
”Este total fără precedent, ideea că un stat ar pretinde, la Curtea Supremă, că voturile altor state au fost exprimate în mod greșit. Asta nu s-a întâmplat niciodată.
Care este prejudiciul adus statului Texas? Că voturile Pennsylvania au fost exprimate pentru domnul Biden în locul domnului Trump? Nu există nicio conexiune acolo.”, a declarat un analist politic american.
Acesta a solicitat invalidarea rezultatelor alegerilor din Pennsylvania, Georgia, Wisconsin și Michigan, denumindu-le „rezultate electorale ilegale”. În argumentarea demersului este declarat că statele în cauză și-au schimbat regulile ca urmare a pandemiei în curs, conform CNBC.
Donald Trump, imediat după alegeri, a acuzat o mare parte din statele americane de fraudare a votului. Tot atunci Donald Trump, alături de avocații săi, au intentat procese în statele în care a existat această suspiciune.
Pennsylvania, Georgia, Wisconsin și Michigan trebuie să răspundă procesului astăzi, 10 decembrie, până la ora 15:00, așa cum a fost dispus de către Curtea Supremă de Justiție a SUA. Prin acest proces se urmăreste cererea de invalidare a voturilor din aceste patru state.
În același timp se urmărește prelungirea termenului legal stabilit pentru votul Colegiului Electoral din 14 decembrie. De când a fost depusă marți cererea, Secretarul de stat adjunct al Georgiei, Jordan Fuchs, a descris procesul ca fiind „fals și iresponsabil”.
Între timp, Procurorul General din Michigan, Dana Nessel, a denumit demersul drept „cascadă publicitară”. Mulți alții au condamnat, de asemenea, procesul, unii mergând până la descrierea acestuia ca „gunoi total”.
Trump a încercat de mult timp să demonstreze frauda electorală de la pierderea alegerilor, dar nu a reușit. Începând de ieri, 9 decembrie, actualul președinte a pierdut 51 din cele 52 de procese, încercând să răstoarne votul în mai multe state, conform publicației VICE.
”Acesta nu a fost cazul meu, așa cum a fost raportat atât de incorect. Cazul pe care toată lumea l-a așteptat este cazul statului Texas și cu alți membri. Este foarte puternic, TOATE CRITERIILE S-AU ÎNTÂLNIT.
Cum poți avea o președinție atunci când o mare majoritate consideră că alegerile au fost falsificate?”, a scris Trump ieri pe Tweeer.