Răsturnare de situație cu vacanța elevilor. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

Răsturnare de situație cu vacanța elevilor. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu
Rasturnare de situatie cu vacanta elevilor. Anuntul ministrului Sorin Cimpeanu

130.000 de cetățeni au semnat, recent, o petiție denumită ,,Extinderea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii”, ce vrea să obțină o vacanță de iarnă prelungită pentru toți școlarii și elevii din România. Cum sună petiția respectivă, ce pretenții ar avea părinții școlarilor și ce a răspuns Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației, despre prelungirea vacanței de iarnă a elevilor din România

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că a luat în considerare petiția semnată de sute de români, cu privire la prelungirea vacanței de sărbători pentru cei mici.

Cu toate acestea, oficialul a subliniat faptul că, pe parcursul anului școlar în curs, s-au înregistrat pierderi serioase, iar cursurile vor trebui recuperate.

,,1. Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobată prin OM 5549/5 nov.2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor.

2. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluarea Națională și BAC)

3. Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.

4. Avem recunoașterea faptului că în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță.”, a fost mesajul transmis de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ce presupune petiția pentru prelungirea vacanței elevilor

130.000 de părinți au semnat o petiție ce presupune prelungirea vacanței dintre semestre pentru anul școlar 2021 – 2022. Aceasta presupune următoarele aliniate:

Potrivit Convenției asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989:

  • fiecare copil are dreptul la odihnă și la timp liber, dreptul de a participa la jocuri și la activități recreative proprii vârstei sale;
  • fiecare copil are drreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare;
  • fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept;
  • fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea fizică, metală, spirituală, morală și socială;
  • fiecare copil are dreptul să crească alăturide părinții săi.

2. Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanțe diferite, ceea ce va îngreuna planificarea activităților cu familia. Revenirea la vacanța unitară de iarnă pentru toți copiii ar rezolva această problemă.

3. Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate, toate într-un ritm alert, cauzat de durată scurtă a semestrului. Așadar, o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recreeere, fără teme, ar fi extrem de benefică.

4. Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022, ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice.