Sorin Cîmpeanu, despre cei 86 de elevi testați pozitiv cu Covid-19 după efectuarea testelor pe bază de salivă. Ce proceduri vor urma

Sorin Cîmpeanu, despre cei 86 de elevi testați pozitiv cu Covid-19 după efectuarea testelor pe bază de salivă. Ce proceduri vor urma
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Luni a fost prima zi în care au fost efectuate testele antigen non-invazive bazate pe salivă, iar ministrul Sănătății a anunțat la finalul zilei câți elevi au fost testați pozitiv cu Covid-19. Astfel, 86 de elevi au fost confirmați, urmând ca atât ei, cât și colegii lor să urmeze niște pași, dacă rezultatele vor fi confirmate pozitiv și după testul PCR.

Ministrul Eduației, anunț după primul caz de Covid-19 confirmat

În cursul zilei de ieri, Sorin Cîmpeanu anunța primul caz pozitiv în urma testării din școli, acesta fiind un elev al Liceului Caragiale, din București. Ministrul Educației a anunțat în același timp că doar 216 unități de învățământ asigură testarea în școli, în timp ce restul de 467 de școli asigură o testare mixtă, adică și acasă și în unitățile de învățământ, în funcție de disponibilitatea personalului.

“Astăzi, după mult timp, au fost la dispoziţie şi acele teste non-invazive. Am primit foarte multe semnale. Ele au fost folosite. Dincolo de neajunsurile de aşteptat, ele au fost folosite. Am fost anunţat în urmă cu puţin timp de DSP Bucureşti că s-a raportat primul caz testat pozitiv în urma testelor cu salivă.

S-a luat legătura şi va face testul PCR pentru confirmarea sau infirmarea acestei situaţii. Este în Bucureşti, este la Liceul Caragiale”, a transmis, ieri, de la Palatul Parlamentului, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai explicat că testarea în școli nu are o bază legală pentru a fi obligatorie, dar speră că părinții vor conștientiza necesitatea lor și vor efectua acasă aceste teste pentru siguranța tuturor.

„Din punctul de vedere al ministrului Educaţiei, lucrurile sunt foarte clare. Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie. În acelaşi timp, nu avem altă şansă decât aceea de a miza pe responsabilitatea părinţilor, profesorilor şi a elevilor”, a explicat acesta.

Rezultatul testelor efectuate în școli în prima zi de testare

Sorin Cîmpeanu a anunțat că luni, până la ora 19:00, au fost raportate 86 de teste pozitive Covid, rezultate reieșite în urma testării non-invazivă, bazată pe salivă. Astfel, elevii testați pozitiv vor efectua un test PCR gratuit, asigurat de DSP, iar în funcție de acest rezultat se vor lua măsuri rapide pentru monitorizarea și tratarea adecvată a elevilor.

„Trebuie să fie confirmate sau infirmate printr-un test PCR sau un test antigen rapid. DSP-urile administrează aceste teste celor care au raportat pozitiv pentru testul pe bază de salivă. Cred că sunt 86 de copii care pe baza acestor teste au șansa să primească un tratament adecvat înainte de a dezvolta o formă mai gravă.

Cred că cea mai mare parte din părinți, în pofida tuturor informaților care se vehiculează în media, sunt responsabili. Nu suntem o ţară de iresponsabili”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a explicat, de asemenea, că potrivit Ordinului comun, elevii cărora li se va conforma testul pozitiv vor rămâne în izolare timp de 14 zile.

„100% părinţii nu vor duce elevii depistați pozitiv la şcoală. Conform Ordinului comun intră în izolare 14 zile dacă prezintă rezultatul unui test PCR care să fie pozitiv şi să confirme rezultatul pozitiv al testului de salivă. Vor aștepta înainte să îi retrimită pe copii la şcoală.

Important este ca aceste teste pe bază de salivă să fie la dispoziția elevilor şi personalului din învățământ pentru a avea un mediu sigur în şcoli, pentru a le putea ţine deschise pentru a nu mai pierde cât am pierdut până acum în planul educației”, a declarat Sorin Câmpeanu, la Antena3.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI