23 decembrie, zi liberă pentru elevi? Când vor avea vacanța de Crăciun și Revelion 2022

23 decembrie, zi liberă pentru elevi? Când vor avea vacanța de Crăciun și Revelion 2022
Calendarul vacanțelor dat peste cap

Normal în următoarea perioadă elevii ar trebui să beneficieze de vacanța de iarnă. Sorin Cîmpeanu anunța zilele acestea modificări în această privință. Școlile vor putea alege dacă vor face sau nu cursuri pe data de 23 decembrie. Cu alte cuvinte s-a lăsat la latitudinea instituțiilor această decizie.

Sorin Cîmpeanu deleagă instituțiile de învățământ să aleagă

Vacanța de iarnă din acest an este una atipică, din mai multe motive. Pe de-o parte, elevii și-ar dori să se bucure de Crăciun și Revelion. Pe de altă parte Sorin Cîmpeanu declară că instituțiile de învățământ pot alege ce să facă.

În principiu, data de 23 decembrie ar trebui să fie prima zi din vacanța de iarnă. Dar ministrul spune că nu ar fi indicat. Cu toate astea a delegat responsabilitatea acestei decizii la nivelul fiecărei instituții de învățământ din țară.

„Ministerul Educaţiei a decis să ofere posibilitatea unităţilor şcolare să adapteze modul în care se va organiza ziua de 23 decembrie, din punct de vedere didactic. Astfel, fiecare director de şcoală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii vor desfăşura cursuri cu prezenţă fizică.

Sau dacă activităţile pot fi adaptate astfel încât să răspundă aşteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activităţile de învăţare să se poată organiza de manieră nonformală şi informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie şi care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanţa de sărbători”, a transmis, vineri, ministrul Educaţiei, într-un mesaj, potrivit News.ro.

Calendarul vacanțelor dat peste cap

Deși, inițial, învățământul preuniversitar ar fi trebuit să aibă vacanța de iarnă din 23 decembrie, situația este una atipică. Sorin Cîmpeanu pune problema pierderilor din timpul anului trecut și pe dezechilibrul creat în toată această perioadă.

Cu toate că din partea ministerului s-ar dori o continuare a cursurilor, inclusiv pe 23 decembrie, cu toate astea există incertitudini. Derogarea responsabilității ministerului, spun cadrele didactice, nu face altceva, decât să pună presiune pe directorii instituțiilor de învățământ.

Și totuși, se pune întrebarea dacă vor intra sau nu pe 23 decembrie elevii în vacanță?

În cazul în care se menține calendarul, și se va intra din 23 decembrie în vacanță, elevii din învățământul liceal și gimnazial ar reveni la cursuri din 3 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022.

Cei din din clasele 0 – IV vor reveni la scoala pe 10 ianuarie, anunța același Sorin Cîmpeanu. Rămâne să vedem ce se va întâmpla pe 23 decembrie și care va fi decizia fiecărei instituții de învățământ.