Răsturnare de situație cu Elena Udrea. Cum poate scăpa de închisoare, situație de necrezut

Răsturnare de situație cu Elena Udrea. Cum poate scăpa de închisoare, situație de necrezut
De ce ar putea scapa Elena Udrea de condamnare

Este răsturnare de situație în cazul Elenei Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în România, în prezent reținută în Bulgaria după ce a vrut să treacă granița în Grecia. Fostul președinte al Curții Constituționale din România, Augustin Zegrean, a spus de ce ar putea scăpa de închisoare fostul ministru al Turismului.

Elena Udrea are șanse să scape de condamnarea din România. Care este motivul

Elena Udrea, care așteaptă să vadă dacă instanța din Bulgaria o va extrăda în România în baza mandatului de arestare pe care îl are, ar putea scăpa de închisoare din cauza sistemului românesc al penitenciarelor, unul total depășit.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis împotriva României câteva directive, pe care le cunoaște mai fiecare judecător european. Or, una din aceste condamnări recente ale CEDO la adresa României se referă la chestiunea legată de executarea pedepsei în România. La noi nu există penitenciare moderne.

În țara asta închidem oameni în închisori ridicate în secolele XVIII și XIX. Azi se aplică alte reguli în materie de drepturile ale omului, inclusiv în detenție.

Nu ai cum să-i asiguri unui condamnat celule de patru metri pătrați. Știm cu toții că la noi se stă la comun. În plus, pedepsele sunt foarte mari la noi. Nu le comentez, dar e una din cauzele aglomerării penitenciarelor”, a declarat Augustin Zegrean, conform impact.ro.

Elena Udrea știe să speculeze situația

Fostul judecător al Curții Constituționale a mai spus că Elena Udrea, ca și Sorin Oprescu de altfel, care a fost reținut și el zilele trecute în Grecia, au știut să speculeze situația în care se află.

„Să fim bine înțeleși. Nu sunt avocatul Elenei Udrea sau al lui Sorin Oprescu. Dacă au fost condamnați în țară pentru lucruri pe care instanța a considerat că se fac vinovați, atunci normal ar fi să execute pedeapsa tot la noi. Însă cei doi au știut să speculeze cu abilitate, cel puțin până acum, situația creată și din vina noastră, a întregii societăți!”, a mai spus Augustin Zegrean.

Care este situația în țările nordice, din punct de vedere al penitenciarelor

În plus, Augustin Zegrean a făcut o scurtă comparație între țara noastră și țările nordice, precizând că în Olanda, spre exemplu, statul asigură lunar deținuților bani destinați consumului de produse de tutun sau pentru unele favoruri sexuale.

„În țările nordice a merge la închisoare e ca și cum ai merge la hotel. Ziua muncești afară, noapte dormi la închisoare. O închisoare care arată aproape ca un hotel. Numărul deținuților a scăzut formidabil în acele țări. Iar locatarii celulelor acolo o duc mai bine ca multe familii de români, care se înghesuie cu mic, cu mare în câte o cameră amârătă, și astăzi!”, a conchis Augustin Zegrean, conform sursei citate mai sus.