27 apr. 2022 | 19:27

Pericolul ascuns în țigările electronice. Medic pneumolog: „O capcană pentru tineri, pentru minori”

Sănătate
Pericolul ascuns în țigările electronice. Medic pneumolog: „O capcană pentru tineri, pentru minori”
Tigarile electronice, la fel de periculoase ca si cele normale

Specialiștii în pneumologie au anunțat care este pericolul ascuns în țigările electronice. Cercetătorii susțin că țigarea electronică este o adevărată capcană pentru tineri, precum și pentru minori, fiind la fel de periculoasă ca și țigarea normală. Toate amănuntele interesante, în articolul de mai jos.

Pericolul țigărilor electronice. Ce boală cauzează și care sunt simptomele

Țigările electronice nu sunt mai presus ca cele normale, adică nu protejează în niciun fel pe cel care fumează. Este tot un fel de drog, ca și țigarea normală, aceasta fiind concluzia specialiștilor.

Astfel, doctorul pneumolog Ioan Draghila susține că țigările electronice scoase pe piață cu misiunea de a ajuta oamenii să se lase de fumat, nu numai că nu și-au atins scopul, ci se dovedesc a fi doar o nouă formă de a inhala în organism substanțe toxice.

Mai puține substanțe toxice, însă la fel de periculoase

Chiar dacă substanțele toxice sunt într-un număr mai mic decât într-o țigare normală, cele din țigările electronice sunt la fel de periculoase.

Medic primar în cadrul Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, cu o vechime în câmpul muncii de peste 30 de ani, având competențe în Bronhologie și Somnologie, dr. Ioan Draghilă a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de tineri care se apucă de fumat cu ajutorul acestor țigări și spune că ar trebui luate măsuri pentru stoparea acestui fenomen.

Țigarea electronică nu te scapă de risurile pe care le presupune fumatul

”În cazul utilizării IQOS-ului se eliberează o cantitate mult mai mică de substanțe nocive comparativ cu fumatul clasic, dar și practicarea acestor forme de fumat poate fi nocivă pentru organism. Sunt cazuri în care, din cauza componentelor care există în țigara electronică, se ajunge la afectarea plămânului – fie la afecțiuni acute, care se traduc printr-o pneumonie legată de vaping, diferită de cea infecțioasă, fie bronșite obliterante, apariția unor cazuri de pneumotorax la tineri astfel încât, deși efectele sunt mai reduse față de fumatul clasic, ele trebuie luate în considerare și tinerii atenționați că nu este bine să înceapă această modalitate de fumat.

De asemenea adulții care vor să renunțe la fumatul clasic și care vor să facă acest schimb, trebuie să știe că nu scapă definitiv de riscurile pe care le antrenează fumatul”, spune medicul, potrivit turnulsfatului.ro.

Ce boală cauzează țigarea electronică

Nu în ultimul rând, deși țigările electronice sunt apărute recent pe piață, litaratura de specialitate conține deja o boală cauzată de către acestea.

Boala se numește EVALI și are ca simptome: lipsa de aer, febră, frisoane, tuse, vomă, diaree, cefalee, amețeli, palpitații, dureri toracice. Boala este diagnosticată de către medic printr-o radiografie și, eventual, un CT toracic.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Ce se modifică în Codul Rutier din 2025
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro