Euro 2020 este marcat de scandalul izbucnit între Germania și UEFA. Motivul îl reprezintă refuzul forului european de a permite iluminarea stadionului din Munchen în culorile curcubeului, simbol al comunității LBGTQ. În replică, deși a respectat dispoziția UEFA, Germania a protestat într-un mod original.
Euro 2020 este marcat de un scandal între Germania și UEFA. Totul a pornit de la solicitarea primarului Munchenului, Dieter Reiter, de a ilumina în culorile curcubeului stadionul Allian Arena din Munchen la partida Germania – Ungaria. Gestul se dorea a fi solidar cu comunitatea LGBTQ și un protest față de politica guvernului maghiar la adresa acesteia. Autoritățile maghiare au promovat o legislație prin care interzice dreptul tinerilor sub 18 ani la informare în privința comunității respective. UEFA nu a aprobat inițiativa primarului din Munchen, afirmând că ar fi vorba de o măsură politică.
Rasismul, homofobia, sexismul și toate formele de discriminare sunt stigmate ale societății noastre și reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale jocului de fotbal în ziua de astăzi. Cu toate acestea, UEFA este o organizaţie neutră din punct de vedere politic şi religios. Dat fiind contextul politic al acestei cereri – un mesaj vizând o decizie luată de Parlamentul maghiar – UEFA trebuie să refuze această cerere”, s-a arătat în răspunsul forului european, conform Daily Mail.
Refuzul UEFA a fost aspru criticat, mai ales în Germania, care a decis să riposteze în alte moduri.
Numeroase stadioane ale unor echipe din Bundesliga au fost iluminate, joi, seară, în culorile curcubeului. Berlin, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Wolfsburg și Augsburg au făcut ceea ce UEFA a interzis pentru Munchen. Mai mult, primarul orașului Munchen a afișat aceleași culori pe clădirea primăriei, dar și pe alte edificii publice. Același gest l-au făcut și autoritățile altor orașe germane. La începutul partidei de la Euro 2020, un tânăr a intrat pe gazon fluturând un steag curcubeic. De asemenea, portarul Mannshaftului, Manuel Neuer, apurtat o banderolă de căpitan în același stil coloristic. El mai făcuse același lucru și în partida contra Portugaliei.
Și premierul landului Bavaria, a cărui capitală este Munchen, Markus Soder, a purtat în tribune o mască de protecție în culorile curcubeului. În schimb, primul-ministru maghiar, Viktor Orban, n-a mai asistat la partidă, așa cum era planificat inițial.
Un gest clar împotriva discriminării și în favoarea libertății și toleranței. Și la sediul guvernului regional va flutura în această seară steagului curcubeului”, a scris Soder pe Twitter.
Manifestările în favoarea comunității LGBTQ fac parte din anuala „Lună a mândriei” dedicată apărării drepturilor acestei comunități. Culorile curcubeului sunt un simbol al toleranței și drepturilor egale între oameni, indiferent de apartenența lor de rasă, religie sau gen.