RAR, controale masive în toată ţara. Au fost date deja sute de amenzi

RAR, controale masive în toată ţara. Au fost date deja sute de amenzi
RAR a controlat 1000 de ateliere de reparatii auto din Romania

Registrul Auto Român (RAR) a efectuat controale masive la service-urile din toată ţara. În urma acestor controale au fost aplicate deja sute de amenzi. Inspectorii RAR urmăresc să îi depisteze pe cei care fac lucrări de reparații la mașini, însă o fac în afara legii. Ce nereguli au fost descoperite, vedeți în rândurile de mai jos.

1000 de service-uri auto, controlate în toată România. Inspectorii RAR au dat sute de amenzi

Aproximativ 1000 de ateliere de reparații mașini din toată România au fost luate la bani mărunți de către Registrul Auto Român. Controalele au fost efectuate în ultimele 3 luni, în cadrul unei ample acțiuni a RAR.

„Registrul Auto Român este cu ochii pe cei care prestează activităţi de reparaţii auto, însă o fac în afara legii şi în condiţii care nu pot garanta siguranţa lucrărilor de reparaţie. Aproape 1000 de ateliere de reparaţii din toată ţara au fost controlate de inspectorii RAR în ultimele 3 luni, în cadrul unor acţiuni complexe. Sancţiunile au depăşit un milion de lei”, se menţionează în comunicatul RAR.

Ce nereguli au descoperit inspectorii RAR

În urma controalelor făcute, inspectorii RAR au găsit neconformităţi în ceea ce priveşte efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizaţie tehnică, dar şi efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea serviciilor de reparaţii (aceasta fiind una dintre condiţiile legale în ceea ce privește admiterea şi menţinerea în circulaţie a mașinii, ulterior intervenţiei asupra unui autovehicul).

Printre alte nereguli descoperite de inspectorii RAR se numără: păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare, precum şi lucrători, așa ziși mecanici, care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale mașinii.

De ce să mergeți la un service auto autorizat

Astfel, RAR trage un semnal de alarmă și anunță că reparaţiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt cea mai sigură cale spre riscul de a primi servicii de o calitate proastă.

„Dacă alegeţi să vă reparaţi maşina pe principiul ieftin şi rapid, într-o unitate improvizată, reţineţi că nu aveţi cum să verificaţi calitatea reparaţiilor făcute, dar vă scad şi şansele de a putea rezolva pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor”, se menţionează în comunicat.

Nu luați în seamă recomandările prietenilor

Potrivit sursei citate, controalele RAR au scopul de a stabili o stare de normalitate şi legalitate în sfera service-urilor auto oferite proprietarilor de autovehicule şi de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfăşoară activităţi de reparaţii fără a avea autorizațiile necesare.

„Evitaţi să mergeţi pe recomandarea unui prieten când vreţi să vă reparaţi maşina. Verificaţi cu prioritate ca service-ul să fie autorizat. În caz contrar riscaţi să primiţi o pseudoreparaţie care poate fi un real pericol pentru securitatea voastră în trafic. Intervenţiile în sisteme de siguranţă ale autovehiculului sunt complexe şi necesită obligatoriu piese şi componente omologate”, a spus Mihai Dogărescu, şef Departament Supraveghere Piaţă-RAR.