Amenzi uriașe pentru mai multe service-uri auto din România. Ce nereguli grave a descoperit Garda Națională de Mediu

Amenzi uriașe pentru mai multe service-uri auto din România. Ce nereguli grave a descoperit Garda Națională de Mediu
Service auto amendat Sursă foto: Foto: Facebook/Garda de Mediu

Veste proastă pentru români, după controlul efectuat de comisariatele județene ale Gărzii Naționale de Mediu. Timp de cinci zile, autoritățile au controlat sute de service-uri auto din țară, iar concluziile sunt extrem de triste cu privire la nerespectarea legislației în domeniul gestiunii deșeurilor.  Din păcate, în urma acestor nereguli este afectat atât aerul pe care îl respirăm, cât și apele, poluate din cauza substanțele nocive aruncate.

Ce nereguli au fost depistate

Deși România se află pe primele poziții în topul celor mai poluate țări din Europa, nimeni nu pare să-și dorească o îmbunătățire a calității aerului și, implicit, a vieții. Acest lucru se poate observa din primul moment în care intri în țară și fumul provenit de la deșeurile arse ilegal te sufocă. Asta nu este singurul aspect care contribuie negativ la poluarea aerului din țara noastră.

În cursul acestei dimineți, Garda Națională de Mediu a anunțat rezultatele dramatice a celor cinci zile de control a mai multe comisariate, efectuate în mai multe județe din țară, în cadrul a 437 service-uri auto, potrivit Mediafax. În total, au fost date 138 de amenzi în valoare de 1.103.965 de lei și 138 de avertismente, după ce au fost descoperite mai multe nereguli privind respectarea gestiunii corecte a deșeurilor, cât și a evacuării apelor uzate. De asemenea, s-a constatat lipsa unor autorizații sau acte de reglementare.

Topul județelor care nu respectă legistlația în vigoare

Cele mai usturătoare amenzi au fost date în județul Călărași, respectiv, 150.000 de lei, urmat de Sibiu, cu 115.000 de lei, și Dolj, cu 70.500 de lei.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au dezvăluit ce au descoperit în urma controalelor, astfel că, multe service-uri auto din țară funcționează în detrimentul sănătății și siguranței publice, cât și a clienților acestora.

„Cele mai multe neconformități au constat în lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, colectarea deșeurilor în amestec, lipsa contractelor cu operatorii economici, pentru valorificarea deșeurilor generate din activitate, neîntocmirea formularelor de încărcare/descărcare a deșeurilor nepericuloase sau a formularelor de expediție și transport pentru deșeurile periculoase.

Mai mult decât atât, au fost sancționate abandonarea de anvelope uzate direct pe sol, păstrarea uleiurilor uzate în spații neadecvate și degradarea mediului natural sau amenajat, prin depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, afectand solul”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Potrivit raportului întocmit de către comisariatelor județene, au fost identificate service-uri auto care funcționau ilegal, având expirată autorizația de mediu sau date eronate înscrise în fișele de evidență a gestiunii deșeurilor. De asemenea, mult service-uri au fost amendate pentru faptul că nu aveau actele de reglementare legale

Măsurile impuse de comisarii GNM au variat în funcție de gravitatea fiecărei nereguli identificate, ajungându-se astfel la amenzi de peste 1 milion de lei.