Raportul MCV, publicat. România primește critici dure de la CE. Lupta Anticorupție, o problemă majoră

Raportul MCV, publicat. România primește critici dure de la CE. Lupta Anticorupție, o problemă majoră
Raportul MCV, publicat. România primește critici dure de la CE

Raportul MCV pentru România a fost publicat. Țara noastră primește critici dure de la CE. Lupta Anticorupție, problemă majoră. Regres față de progresele anilor trecuți.

Raportul MCV pentru România, fost publicat

Comisia Europeană(CE) a publicat, marți după-amiază, raportul MCV pentru România. El se referă la evoluția situației din țara noastră în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției. Raportul face un bilanț al evoluției situației din noiembrie 2018 până astăzi. Experții CE precizează că lupta anticorupție a scăzut semnificativ, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ, drept pentru care draftul final este considerat a fi cel mai dur din ultimii 10 ani.

Raportul MCV, publicat. România primește critici dure de la CE. Lupta Anticorupție o problemă majoră
România, critici dure de la Comisia Europeană

De asemenea, CE recomandă scoaterea Bulgariei de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției. În comunicatul CE este notată realitatea în care se scaldă România: ”De fiecare dată, Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră”.

Paragrafe din raport

  • „Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se dorește repunerea procesului de reformă pe calea cea bună și reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017.
  • Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV și își afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV.
  • Comisia constată că s-au depus eforturi pentru a investi în noi consultări și în dialogul cu sistemul judiciar. Comisia așteaptă cu interes transpunerea acestui angajament în măsuri concrete, atât de ordin legislativ, cât și de altă natură.
  • Pentru a se realiza progrese în această direcție, vor trebui luate măsuri concrete legislative și administrative astfel încât să se pună în aplicare recomandările prezentate succint în raport. Instituțiile-cheie din România trebuie să facă împreună dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției și să asigure eficacitatea garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru.”