Pensiile speciale au fost subiect de dispută între parlamentari de mai multe ori în ultimii ani. Unii sunt de părere că acestea ar trebuie eliminate sau impozitate, în timp ce alții nu sunt de acord cu tăierile. În timp ce aleșii se ceartă pe marginea acestui subiect, cel mai bogat pensionar din România trăiește fără griji cu o pensie lunară egală cu 35 de salarii minime.
Printre persoanele care primesc pensii de serviciu se numără judecători, procurori, grefieri, piloţi, personal diplomatic şi consular, auditori publici externi ai Curţii de Conturi și parlamentari. În luna iulie a acestui an, peste 9.300 de civili din România au primit pensii de serviciu.
Cele mai mari 20 de pensii din România sunt primite de foști magistrați. Aceștia primesc lunar sume cuprinse între 37.000 și 74.000 de lei brut. Prin comparație, cele mai mari 20 de pensii primite de funcționarii publici parlamentari se încadrează între 9.700 și 20.000 de lei de lei brut lunar. Șase dintre aceste pensii depășesc suma de 10.000 de lei lunar brut. În ceea ce privește personalul aeronautic civil navigant provesionist, pensiile sunt situate între 30.000 și 39.700 de lei lunar.
O propunere legislativă depusă recent la Senat prevede că pensiile care nu sunt cuprinse în Legea privind sistemul public de pensii vor fi taxate dacă depășesc 7.000 de lei. Proiectul de lege prevede că pensiile vor fi taxate mai mult cu cât acestea sunt mai mari. Propunerea a trecut de votul Senatului cu unele amendamente în plus față de proiectul depus inițial de Eugen Teodorovici.
Dacă propunerea va trece și de votul deputaților, pensiile cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei vor fi impozitate cu 30%, iar cele care depășesc 10.000 de lei vor fi taxate cu 900 de lei plus 50% din ce trece de această sumă. La aplicarea acestor taxe se va avea în vedere principiul contributivității.