Nicușor Dan le dă o veste proastă locuitorilor din București. Primarul general s-a răzgândit și nu mai vrea să facă în capitală o sală polivalentă. Asta deși aceasta a fost una dintre promisiunile din campania electorală. Edilul capitalei susține că nu sunt bani pentru acest proiect și, în plus, o astfel de clădire nu este „rentabilă” și a oferit în acest sens exemplul stadioanelor.
Nicușor Dan a câștigat fotoliul de la primăria Capitalei, după ce i-a convins pe bucureșteni cu mai multe idei de proiecte. În campania electorală din anul 2020 le-a spus și că va construi o nouă sală polivalentă pentru că cea din parcul Tineretului este veche și nu mai corespunde cerințelor internaționale.
„Vom construi împreună cu echipa PNL și USR PLUS o nouă sală polivalentă în București, la standarde europene, pentru evenimente culturale și sportive de anvergură”, spunea atunci actualul edil.
După doi ani și jumătate s-a răzgândit. Motivul? Capitala nu are bani pentru un astfel de proiect. Cel puțin așa a susținut primarul într-o discuție informală, pe care și-a asumat-o public, susține gsp.ro.
„Nu avem bani de o sală polivalentă la București. În primul rând, costă foarte mult și nu avem acești bani. Apoi, nu este rentabilă! Uitați-vă la stadioane. În al doilea rând, nu o putem face niciodată cu bani doar din fondurile Primăriei”, a transmis edilul cu gândul că se poate alia cu un investitor privat. Poate chiar cu Ion Țiriac.
În acest spațiu de la Polivalentă „se înghesuie” în acest moment trei echipe de handbal care joacă în cupele europene. Fetele de la CSM București și Rapid, dar și echipa masculină a clubului Dinamo. Tot aici sunt găzduite spectacole, evenimente, în special de gaming, dar și congrese.
Nicușor Dan nu este singurul care „a defilat” în campanie electorală cu proiectul unei noi săli de sport în capitală. Sorin Oprescu spunea că în anul 2013 că doi ani mai târziu va exista în București o „polivalentă” de 65 de milioane de euro, cu 12.000 de locuri, iar Gabriela Firea vorbea în anul 2019 de un proiect grandios de 138 de milioane de euro, care ar fi trebuit terminat în anul 2022.
În acest timp, la Brașov a început construcția unei noi săli. Complexul va costa 72 de milioane de euro, iar polivalenta va avea puțin peste 10.000 de locuri. În anul 2022, s-au dat în folosință două săli la Pitești și Oradea.
Pe site-ul oficial al Trustului de Clădiri Metropolitane există un proiect al unei săli cu aproape 15.000 de locuri, în București, cu „respectarea cerințelor federațiilor naționale sportive în vederea organizării de competiții naționale și internaționale de nivel Liga Campionilor și Jocuri Olimpice pentru haltere, lupte, judo, tenis de masă, handbal, volei, baschet, gimnastică, tenis de câmp, scrimă”. Machetele sunt spectaculoase, iar despre complex se spune că ar putea fi amplasat aproape de Arena Națională. Până și acest ultim amănunt a fost contestat de primar care spune că zona este deja mult prea aglomerată.
„Palatul Sporturilor și Culturii din București” a fost inaugurat în anul 1974 și a fost renovat de două ori în 2008 și 2011.