Fundătura Ponorului mai este numită și ”Palma lui Dumnezeu” și este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Fundătura Ponorului este un mic paradis din Munții Șureanu (Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina), fiind un ținut mai puțin accesibil, însă extrem de căutat de iubitorii de natură și de fotografie.
„Cred că este cel mai fotogenic loc din România. Să dea Domnul ca niciodată drumul ce duce sus în fundatură să nu fie reabilitat, că se duce naibii şi paradisul acesta”, a scris Claudiu Nelega, pe pagina sa de Facebook, care a fotografiat zona.
Astfel că Fundătura Ponorului oferă priveliști spectaculoase în toate anotimpurile, cu precădere toamna, atunci când platoul înconjurat de dealuri și stâncării, străbătut de un pârâu care dispare apoi în munte, are culori cale, de nuanțe diferite.
Și oamenii locului au un farmec aparte. De asemenea, pădurile înconjoară și protejează ținutul pe care fotografii l-au denumit ”Palma lui Dumnezeu”. Amintim că Fundătura Ponorului se află în parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. De altfel, aria protejată din Munții Șureanu are șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din Județul Hunedoara, respectiv Complexul carstic Ponorici – Cioclovina, Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peştera Bolii.
Tot aici mai sunt și siturile arheologice UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Luncani-Piatra Roşie, dar şi aşezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.
De menționat este ca Parcul Natural Grădiștea Muncelului- Cioclovina are o suprafață de 38.184 hectare, pe teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orăștioara de Sus și Boșorod. Cele câteva sate de pe raza lui sunt risipite de munte sau înșirate pe văile unor pârâuri. Toate aceste așezări mai sunt înconjurate și de pădurea ce ocupă peste 70 la sută din suprafața rezervației.
Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina a luat ființă în 1979, iar din anul 2000, acesta a fost declarat arie protejată de interes naţional. Acest Parc Natural este situat în Munţii Şureanu, având subdiviziunile Munţii Orăştiei şi Munţii Sebeşului și fiind mărginit de depresiunile Haţegului şi Orăştiei. Pentru turiștii care vor să ajungă acolo, ei pot merge pe traseele parcului din localităţile Costeşti, Măgureni, Boşorod, Pui, Ponor, Baru, Crivadia şi de pe văile Streiului şi Băniţei.
Fundătura Ponorului, aflată la o altitudine de 900 de metri, este străbătută de apele văii Ponorului. În trecut, valea era unită cu valea Ponorici, formând o vale cu dimensiu mari ce își revărsa apele în N-E depresiunii Hațeg, prin zona localității Fizești.