Mai multe știri venite din Europa arată că pisicile se pot îmbolnăvi și ele de COVID-19, însă nu au fost semnalate cazuri de câini infectați cu temutul virus. Zilele trecute s-a aflat chiar și faptul că un tigru de la o grădină zoologică a luat virusul de la un îngrijitor depistat pozitiv.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în comitetul executiv al OMS, spune însă că studiul respectiv trebuie confirmat și nu există nicio dovadă că oamenii ar putea fi infectați cu COVID-19 de către feline. Cu toate acestea, rușii s-au pregătit înainte de depistarea pandemiei și la ei în țară prin înlăturarea câinilor și pisicilor fără stăpâni de pe străzi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii va analiza transmiterea virusului între oameni şi animale. Au existat câteva cazuri de feline care au fost infectate de către oameni, inclusiv un tigru de la o grădină zoologică din New York. Este însă vorba despre cazuri rare.
„Este un studiu, urmează să vedem dacă se și confirmă, se referă strict la feline, nu la alte animale. Din cea am citit, este vorba doar de transmiterea de la om către feline, nu și invers. Nu există pericol de infectare a oamenilor din partea acestor animale”, a spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a spus că OMS va studia transmiterea virusului între oameni și animale deoarece acesta ar putea suferi mutații periculoase, deoarece se știe că virusul a fost transmis de la animal, la om, iar acum, dacă se poate transfera și invers, virusul ar putea deveni și mai periculos.
„Este un domeniu de interes, pentru că și noul coronavirus până la urmă a ajuns să infecteze omul pornind de la un animal, cel mai probabil de la un liliac, și acest lucru sigur că este preocupant și posibilitatea unei transmiteri de la om la animal este întotdeauna problematică, poate să modifice virulența unui virus”, a spus Rafila.