Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția asupra faptului că România se îndreaptă cu pași repezi spre scenariul cu numărul 4 în gestionarea pandemiei Covid-19. Acesta avansează câteva ipoteze de lucru, în cazul în care țara noastră se va confrunta cu un număr de persoane infectate mai mare de 2000.
Alexandru Rafila vorbește despre măsurile suplimentare care va trebui să fie luate pentru evitarea aglomerației din spitale și adaugă faptul că este posibil ca pacienții cu forme ușoare ale bolii să fie tratați la hoteluri. Astfel, spune Rafila, se va evita apropierea acestora de ceilalți membri ai familiei, iar medicii vor putea să-i viziteze pe acești pacienți pe parcursul îngrijirii lor.
Potrivit profesorului de Microbiologie, pacienții sunt considerați vindecați după două teste consecutive negative pentru Covid-19.
Rafila apasă pe faptul că locurile din spitale trebuie păstrate pentru cazurile grave, pentru pacienții care au nevoie de oxigen. În cazul unei creșteri locale grave a cazurilor de infectați, Rafila ajunge chiar până la a avansa ipoteza închiderii orașelor – firește, o măsură temporară, pe o durată de două săptămâni. Profesorul atrage atenția că nu mai durează mult până când vom ajunge la pragul critic de 2.000 de cazuri confirmate de infecții.
Până acum, în România sunt 1452 de pacienți cu Covid-19. Doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 160 de cazuri. 34 de persoane se află la Terapie Intensivă, iar 8.000 de persoane se află în carantină.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până acum au fost prelucrate 20.000 de teste. Pacienții nou confirmați au vârste cuprinse între 13 și 83 de ani. În Scenariul al patrulea, sunt prevăzute închiderea granițelor și izolarea forțată la domiciliu chiar și a acelor persoane care nu se află sub suspiciunea de infecție.