În acest moment sunt 2.729 de persoane au murit în România, până acum, din cauza infectării cu COVID 19, iar lupta disperată pentru obținerea unui posibil vaccin se dă la nivel mondial.
Cu un dramatic bilanț, în acest moment, de 62.547 de cazuri de infectări cu COVID-19, România trece prin cea mai grea perioadă de la declanșarea pandemiei, cu cazuri record de decese, în 24 de ore și nu numai. Conform unor informări venite din partea profesorului Alexandru Rafila, România a făcut o precomandă de 10 milioane de doze. Profesroul spune că această cantitate va fi asigurată de Comisia Europeană printr-un mecanism bine pus la punct, în teorie cel puțin. Prioritari vor fo copii, persoanele în vârstă,cei care au alte boli asociate precum și personalul medical.
”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie. Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi.”, a declarat Rafila într-un interviu acodat Digi 24.
Profesorul Rafila a mai specificat că dozele precomandate de România vor veni în tranșe vorba de tranşe. Conform acestuia, acestea sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură. Astfel că va trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, dar și al distribuţiei ulterioare. Rafila crede că autoritățile ar trebui să fie extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii având nevoie să ştie că el este un produs sigur.
”Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, citat de Mediafax.