Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit, miercuri, despre mesajele RO-Alert primite de populația din Tulcea, după atacul cu drone la granița României. Mai mult, șeful DSU a vorbit și despre necesitatea adăposturilor de protecție civilă în aceste zone, menționând care este cea mai expusă regiune de la Dunăre.
În urma resturilor de dronă găsite pe teritoriul țării noastre, autoritățile au monitorizat atent situația, luând cele mai rapide măsuri care să protejeze populația.
În ultimele zile, atacurile Rusiei cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au devenit tot mai dese, rezultând pagube materiale semnificative, dar și răniți. În urma celui mai recent atac rusesc de azi-noapte, locuitorii tulceni au primit mesaje RO-Alert prin care au fost sfătuiți să se adăpostească în zone sigure.
Raed Arafat a transmis un mesaj, cu puțin timp în urmă, în cadrul căruia a comunicat informațiile esențiale privind securitatea cetățenilor și asigurarea adăposturilor de către autoritățile române. Potrivit șefului DSU, în colaborare cu Ministerul Apărării, au fost deja create primele adăposturi mai sigure decât casele oamenilor.
„În acest moment, în zonele care sunt cu foarte puţină populaţie, s-au făcut soluţii cu Ministerul Apărării şi cum a zis domnul prim ministru, indiferent de aspect, vorbim de zone de siguranţă care sunt mult mai sigure decât casele oamenilor, zone făcute din beton care vor fi protejate şi unde oamenii pot să stea acolo o oră, două până trece alarma aeriană”, a declarat şeful DSU.
Raed Arafat a subliniat necesitatea revizuirii politicii de construcție a adăposturilor de protecție civilă în general, nu doar în zonele de frontieră, menționând totodată faptul că trebuie să se efectueze verificări pentru a se asigura că acestea sunt pregătite și că sunt funcționale. Șeful DSU a atras atenția construirii adăposturilor în zonele de frontieră, acolo unde riscurile de atac cresc exponential.
„Clar că trebuie revizuită politica noastră pe adăposturile de protecţie civilă în general, nu numai acolo, şi trebuie să începem să verificăm ce există, cum s-a făcut până acuma de către IGSU. Avem evidenţa la tot ce avem. Trebuie să ne asigurăm că toate sunt puse la punct, că toate sunt pregătite, mai ales în zona de frontieră, că acolo este riscul care există”, a mai transmis șeful DSU.
Șeful DSU a explicat că, deși riscul de atacuri cu drone este minim, indiferent cât de mic este, autoritățile au obligația să acționeze și să protejeze populația. În acest sens, Armata a propus și implementat soluții de maximă urgență, care au fost ulterior aprobate prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
”Cum zicea domnul prim-ministru, riscul este unul foarte minim, dar cu cât există risc, noi avem obligaţia să acţionăm, să dăm mesaje, să dăm totul pentru a proteja populaţia, chiar dacă riscul este 0,001% tot trebuie să ne pregătim şi să protejăm populaţia.
Asta e motivul pentru care Armata a intrat cu nişte soluţii imediate, rapide, care au fost în final aprobate prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai declarat Arafat.