Armata Română se mobilizează în Delta Dunării, acolo unde, în ultimele săptămâni, au fost raportate consecințe ale atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene. Ce a anunțat primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, despre adăposturile antiaeriene. Două ar fi deja operaționale.
Armata rusă pare să se fi concentrat asupra porturilor mici din Ucraina, aflate la câteva sute de metri de granița cu țara noastră. Mai multe atacuri cu proiectile au zguduit geamurile locuințelor românilor în ultimele săptămâni, populația fiind alertată cu mesaje Ro-Alert.
Pe lângă această măsură, reprezentanții inspectoratelor județene pentru situații de urgență au luat decizia, săptămâna trecută, de a instrui localnicii din zonele afectate de conflict în legătură cu modul în care trebuie să acționeze în astfel de circumstanțe.
La finalul săptămânii trecute, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care a abilitat Ministerul Apărării Naționale (MApN) să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării, vis-a-vis de porturile ucrainene Reni și Izmail, unde trebuie instituite măsuri de protecție.
Reprezentanții MApN au anunțat că au început instalarea a două adăposturi de protecție a populației în localitatea tulceană Plauru, unde au căzut cele două drone descoperite săptămâna trecută. Lucrările sunt executate de un detaşament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu.
„Militarii acţionează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum şi pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente.
Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lăţime (la interior) şi 1,5 m înălţime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităţilor locale ale comunei Ceatalchioi”, a anunțat conducerea MApN.
Camioanele Armatei Române transportă elemente de construcție prefabricate care, potrivit unor surse militare citate de Digi24, ar urma să fie folosite la construcția unor adăposturi antiaeriene în localitatea Plauru, după decizia luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, a confirmat că militarii construiesc în teritoriu adăposturi antiaeriene. Două dintre ele sunt deja operaționale, potrivit edilului.
„Construiesc două adăposturi. Am stabilit amplasamentul împreună cu băieții de la ISU, unde trebuie să vină un comandant, cu domnul prefect, cu toată lumea și acum vine o unitate.
Nu știu cine sunt, de unde sunt, eu le-am pus la dispoziție un buldoexcavator. Azi au făcut destul de bine, acum chiar pot să spun că deja sunt. Alea două adăposturi sunt operaționale”, a spus primarul Tudor Cernega, potrivit sursei citate.
Amintim că, recent, Rusia a atacat în Delta Dunării, la circa 300 de metri de România. Geamurile locuințelor s-au zguduit din cauza atacurilor, alarmele antifurt ale mașinilor s-au declanșat imediat, iar oamenii au fost îngroziți.
Chiar la începutul lunii, în noaptea de 3 spre 4 septembrie, localnicii din Periprava, Tulcea, au fost treziți din somn de sunetele unui bombardament rusesc asupra unui port ucrainean, situat la 800 de metri de satul românesc. Și atunci, oamenii s-au speriat.