Raed Arafat, primele declarații despre Complexul Prosper: „Clădirea nu avea autorizaţie de incendiu. Există întotdeauna un risc de prăbușire”

Raed Arafat, primele declarații despre Complexul Prosper: „Clădirea nu avea autorizaţie de incendiu. Există întotdeauna un risc de prăbușire”
Raed Arafat: „Există întotdeauna un risc de prăbușire”

Dacă mai era nevoie de încă un dezastru, cel din seara asta a dovedit, într-un fel sau altul, lipsa de competențe a unor departamente ale statului. Incendiul de la complexul comercial „Prosper”, din Calea 13 Septembrie, conform declarațiilor Secretarului de Stat Raed Arafat, ar fi putut degenera într-o adevărată catastrofă umană, în primul rând, datorită lipsei autorizației de incendiu. În același timp, ca urmare a deteriorării structurii de rezistență a clădirii, există clar riscul unei prăbușiri necontrolate, ceea ce putea duce la un dezastru și mai mare.

Incendiul de la complexul comercial „Prosper” scoate la iveală nereguli

În această după-masă un incendiu puternic a distrus aproape în întregime complexul comercial „Prosper”, Pagubele se întind pe numai puțin de 1.200 de metri pătrați. Incendiul a provocat doar pagube imense, iar structura de rezistență a clădirii a fost grav afectată.

Din declarația din această seară a Secretarului de Stat Raed Arafat reiese că respectiva clădire nu avea autorizația de incendiu.

„Singurul lucru pe care îl ştim la acest moment:  clădirea nu avea autorizaţie (de securitate la incendiu – n.r.). Ultimul control a fost în 2021, dar lipsa autorizaţiei nu înseamnă că nu poate funcţiona.

Depinde de motivele lipsei autorizaţiei. Unele pot să însemne închidere, altele pot să însemne doar amendă şi să funcţioneze.”, a declarat Raed Arafat la conferința de presă.

Raed Arafat: „Există întotdeauna un risc de prăbușire”

Spre norocul autorităților, pagubele se rezumă doar la cele materiale, nu și umane, având în vedere că la acea oră se aflau destul de mulți oameni în interiorul complexului. Conform datelor, aici activau cabinete medicale, câteva magazine, dar și spații de birouri, plus două studiouri de înregistrări audio, după cum declarau cei doi frați Ionuț și Florin Cercel:

„Eu și fratele meu, Florin, eram la înregistrari. Studioul meu e acolo, sculele, tot. Minim 40.000€ investiție. Sunt fericit că suntem bine, puteam să plătim ceva.

Îmi pare rău de studioul meu, însă mă bucur că am scăpat cu bine. Am fost anunțat de cineva că a luat foc, era fum pe holuri, dar am ieșit pe la intrarea principală”, a declarat Ionuț Cercel,

Cât despre clădire în sine, același Raed Arafat declară că a fost afectată structura de rezistență a clădirii, iar reprezentanți ai Inspecţiei de Stat în Construcţii fac evaluarea imobilului. Cu toate astea, spune Raed Arafat, „Există întotdeauna un risc de prăbușire”.

„Există un risc pentru pompieri să lucreze din interior, fiind o clădire metalică, supusă unor temperaturi foarte mari, există risc să se prăbuşească. Vor rămâne echipe în cursul nopţii acolo.

Am cerut să fie evaluată clădirea de un inginer structurist, ca să ne spună dacă există risc de prăbuşire. Din cauza aceasta, drumul ar putea rămâne blocat o perioadă”, a explicat Raed Arafat.

Reamintim că incendiul ar fi izbucnit, conform mărturiilor celor din zonă, după ce, în prealabil, s-ar fi auzit o bubuitură puternică. Pentru stingerea incendiului a fost nevoie de 27 de autospeciale.