Secretarul de Stat, Raed Arafat, este unul din cei mai vizibili oficiali și mai prezenți în fața opiniei publice, încă din 2007. De-a lungul anilor a avut parte atât de suportul popoulației, dar și de critici și controverse. Tenaticitatea și fanatismul i-a adus și câteva porecle. Despre acest subiect, și nu numai, Raed Arafat a decis să discute cu redacția Impact.ro.
Încă din 2007, Raed Arafat a devenit o persoană publică extrem de cunoscută în România. Nu îi contestă nimeni realizările din domeniul medical de urgență din România. Este cel care a reușit să ridice de la zero un sistem bine gândit și cu realizări spectaculoase în toți acești ani. SMURD a devenit proiectul de succes al acestuia.
Numai că, au existat multe voci care l-au combătut, criticat și chiar au încercat să-l scoată în afara sistemului. Poate din acest motiv mulți l-au văzut altfel, iar porecle precum ”Arafatul”, ”Fanaticul” sau ”Inchizitorul” ar părea, pentru unii justificate. Într-un interviu acordat redacției Impact.ro, Raed Arafat a decis să vorbească despre acest aspect, declarând:
”Nu-mi pasă cum îmi spune lumea. Fiecare ar dreptul la o părere. Atâta timp cât fac ce-mi place şi mă simt util, restul‘‘,, a răspuns doctorul râzând și eschivându-se parcă de la întrebarea colegilor noștri.
Ieri, de 1 decembrie, alături de un număr important de personalități, Raed Arafat a primit din partea Președintelui Klaus Iohannis, Ordinul Medical pentru întreaga sa activitate din domeniul medical. SMURD, proiectul demarat de Arafat în 2007, este unul făcut la un înalt nivel de profesionalism. A fost primit, încă de la început cu scepticism, și nu de puține ori i s-au pus bețe în roate.
Dacă ne aducem aminte de episodul Traian Băsescu – Raed Arafat, când lumea a ieșit în stradă. Atunci s-a manifestat pentru menținerea acestuia în poziția pe care o ocupă și astăzi.
Deși cu o copilărie grea, cu începuturile sale în medicină stângace, își termină studiile la Facultatea de Medicină din Cluj în 1989. Raed Arafat a reușit în 1999 să primească cetățenia română, iar astăzi îl regăsim în fruntea unui sistem creat de la zero, chiar de el.
Povestea SMURD are un început mult mai devreme, din anii de dinainte de Revoluția din 1989. Student fiind la Cluj, are norocul să ajungă la Târgu Mureș, la doctorul Mircea Chiorean. Doctorul Mircea Chiorean, în ciuda regimului comunist, în 1985, demarează primul proiect incipient UPU.
Raed Arafat fiind observat de profesorii săi de la Cluj, și având o minte analitică foarte bună, este recomandat lui Mircea Chiorean, și astfel ajunge să lucreze în singura și prima secție UPU din perioada comunistă.
Cu un fanatism dus la extrem, cu modul de lucru dur, dar și cu o minte sclipitoare, nu este de mirare că i s-au atribuit porecle, precum ”Fanaticul” sau ”Inchizitorul”. Profesionalismul, determinarea și modul analitic de a vedea lucrurile, au fost principalele sale atuuri, și sunt în continuare.